Inkább a vécépapírra írt kérdés, mint az újságírók

2019.12.06. 19:21

A Nobel-díj átadására Stockholmba érkeztek az irodalmi díj 2018-as és 2019-es nyertesei, így Peter Handke osztrák író is, akinek elismerését széleskörű tiltakozás, illetve a Nobel-bizottságban lemondások is követték.

Handke 1999-ben került a támadások kereszttüzébe, amikor ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen. 2006-ban beszédet mondott a háborús bűnökkel és népirtással vádolt Slobodan Milošević szerb vezető temetésén.

Handke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az októberben neki ítélt 2019-es Nobel-díj alkalmából nagyon sok támogató levelet kapott az olvasóktól. De egy névtelen levelet is küldtek neki, amelyben egy vécépapír volt. Mint mondta,

inkább választja a névtelen levelet a vécépapírral, mint az újságírók "üres és tudatlan kérdéseit".

A 77 éves író köszönetet mondott az olvasóknak a támogató levelekért, de visszautasította az egykori Jugoszláviára vonatkozó kérdéseket. "Nem akarok válaszolni a kérdéseikre" - jelentette ki az újságíróknak. Korábban azt is kijelentette, hogy soha többet nem fog interjút adni.

A svéd király kedden adja át Handkénak a Nobel-díjat. Aznapra tiltakozásokat szerveznek Stockholmban Handke ellen.

A Svéd Akadémia azzal védelmezte álláspontját, hogy az író annak idején nyíltan elítélte a srebrenicai mészárlást. Azt azonban elismerték, hogy Handke "provokatív, szokatlan és homályos" véleményeket fogalmazott meg politikai kérdésekben.

Az akadémia egyik tagja ugyanakkor pénteken bejelentette, hogy idén nem vesz részt a Nobel-díjakhoz kötődő decemberi rendezvényeken Handke kitüntetése elleni tiltakozásként.