Vidnyánszkyék bizakodóak az új színháztörvénnyel kapcsolatban

2019.12.08. 20:57

A Vidnyánszky Attila által alapított Magyar Teátrumi Társaság és több más színházi érdekképviselet vasárnap közös közleményben reagált a kormány új, kultúrafinanszírozásról szóló törvénycsomagjára.

A kormánypárttal rokonszenvező művészeket tömörítő, Vidnyánszky-vezette Magyar Teátrumi Társaság, valamint a mögötte felsorakozó Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete, a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetsége, a Mozaik Művészegyesület, a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége ebben "nyugalomra kéri a politika és a kultúra minden szereplőjét" az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

A közlemény aláírói öt pontban foglalták össze a jogszabály-alkotóknak címzett üzenetüket:

1. A magyar kulturális élet összességében nem kaphat kevesebb állami támogatást a jövőben, mint eddig, így a Nemzeti Kulturális Alap forrásai sem csökkenhetnek.

2. A Nemzeti Kulturális Alap forrásainak elosztásában a magyar kulturális élet szereplőinek kell döntő szerepet biztosítani.

3. Az önkormányzatok fenntartásában levő színházak finanszírozásáról az államnak és az önkormányzatoknak több évre előre meg kell állapodniuk. Az önkormányzatok, amennyiben vállalják, önállóan működtethetik a fenntartásukban levő színház(ak)at. Ha erre nincs forrásuk, akkor állapodjanak meg az állammal - több évre előre.

4. A megállapodások nem térhetnek ki arra, hogy akár az önkormányzatok, akár az állam beleszóljon a színházak művészeti munkájába. A színházak vezetőinek megbízása és felmentése közös fenntartás esetén csak közös döntés alapján történhet.

5. A független színházak nem kaphatnak kevesebb forrást, mint eddig.

A Vidnyászky-féle, 2008-ban alapított Magyar Teátrumi Társaság szerint "az elmúlt évek színházépület felújításai, a magyar kultúrára fordított, egyre növekvő források, a tao-rendszer visszaéléseinek megszüntetése arra a reményekre jogosít bennünket, hogy a készülő jogszabály-módosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit".

Közben "a kulturális élet szétverése ellen" meghirdetett petícióhoz csatlakozók száma már 38 ezer felett jár (a cél az 50 ezer aláírás összegyűjtése), a nagy érdeklődésre való tekintettel "a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért" szervezett hétfő esti tüntetés helyszíne pedig megváltozott, a rendezvényt a Városházáról a Madách térre helyezték át.

Ahogy korábban írtuk, a tüntetés azért szerveződik, mert a Fidesz és a KDNP a parlament jövőheti záróülésén megszavazza a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot, ami vétójogot adna az igazgatókinevezések tekintetében Kásler Miklós miniszternek, amennyiben egy színház állami forrásokat is elfogad. A tervezet ezt „közös üzemeltetési megállapodásnak” nevezi. A kormánypárt frakcióvezetője, Kocsis Máté magyarázata szerint ez a Gothár-botrányra adott válasz.

Közben a Színházi Kritikusok Céhe is a törvényjavaslat ellen tiltakozók mellé állt. "Tiltakozunk az ellen, hogy egy átgondolatlan és egyeztetés nélküli politikai döntés a kulturális szféra működését korlátozza, illetve ellehetetlenítse. Nem akarjuk, hogy a kultúrát, a művészetet a parlament a készülő törvény szerint a központi akarat alá rendelje" – írják vasárnapi közleményükben.

Ezalatt, szintén vasárnap, a Katona József Színház közzétett egy videót, amelyen ismert művészek – többek között Pintér Béla, Nagy Zsolt, Ónodi Eszter, Mácsai Pál, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Kováts Adél és Pogány Judit –  mondják el a véleményüket a törvénytervezetről.  • Tippek
  • Árfolyam