Orbán Viktor: Lesz egy háza a magyar festészetnek is a Városligetben

2019.12.09. 11:29 Módosítva: 2019.12.09. 11:31

Magyarország miniszterelnöke Japánban járt, és egy magyar alkotásokat bemutató tárlat megnyitóján szóba hozta a Liget-projekt kulturális beruházásait, egészen konkrétan a két japán tervezésű épületét, vagyis a Magyar Zene Házát, illetve az Új Nemzeti Galériát.

Ebben (a Városligetben) lesz épülete a magyar zenének, és lesz egy fantasztikus háza a magyar festészetnek is 

– mondta Orbán Viktor. 

Mindez azért érdekes, mert eddig úgy tűnt, a kormány beletörődött, hogy Budapest új vezetése nem akar további épületeket a Városligetbe, és a közgyűlés döntött is arról, hogy a Liget-projekt eddig el nem indult építkezései már nem kezdődhetnek meg, és ennek megfelelően sem az Innováció Háza, sem a tervezett színház, sem az Új Nemzeti Galéria nem épül meg, csak a Dózsa György úti mélygarázst, a biodómot, a Magyar Zene Házát és az Új Néprajzi Múzeumot fejezik be.

A választások után a kormány azt mondta, nem lesznek olyan fejlesztések, amelyeket a kerületi polgármesterek és a főpolgármester nem támogat. 

A kormány már kifejezte a szándékát, hogy mit szeretne és mit tud támogatni a Városliget-projekt keretén belül. De azt is nyilvánvalóvá tettük, hogy ha valamit Budapest nem akar, az nem fog megvalósulni 

– nyilatkozta Hollik István kormányszóvivő, aki hozzátette, a budapesti nagyberuházásokról, így például a Liget-projektről is legközelebb a Közfejlesztési Tanácsban tárgyalhat a kormány és főváros. Amikor november 6-án a főpolgármester részt vett a kormányülésen, és utána közös sajtótájékoztatót tartottak Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel, ott is elhangzott, hogy a miniszterelnök csak olyan fejlesztéseket akar Budapesten, ami élvezi az adott kerület polgármesterének vagy a főpolgármesternek a támogatását.

Orbán Viktor mostani nyilatkozata viszont fordulatot jelenthet, mert arra utal, hogy a kormány – amely a ferencvárosi atlétikai stadion építéséről már meggyőzte a főpolgármestert – a Liget ügyében sem adta fel az akarata érvényesítését. Az új városvezetés egyébként nem zárkózik el attól, hogy azok a kulturális beruházások, amelyek építkezése még nem kezdődött el, egy másik, nem városligeti helyszínen megvalósuljanak.