Újabb kilenc évig a Fidesz uralja a Médiatanácsot

D NOE20191203003
2019.12.10. 12:15

Megválasztotta az Országgyűlés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának új tagjait. A keddi szavazáson nem ért senkit meglepetés az új tagokat illetően, hiszen Halász János, a testület fideszes elnöke december elején bejelentette, hogy Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölték a Médiatanácsba. 

Így újra kizárólag fideszes tagokból áll a Médiatanács. 

Október 11-én lejárt a Médiatanács kilencéves mandátuma. Már szeptemberben meg kellett volna választani a testület új tagjait, de ez akkor nem történt meg. A Médiatanács tagjelölő bizottságának jobbikos, MSZP-s, LMP-s, DK-s és párbeszédes tagjai erről akkor azt mondták, "az ellenzéki pártok kölcsönösen támogatták egymás jelöltjeit, ezzel szemben a Fidesz nem állított jelölteket, megvétózva ezzel a teljes jelölési eljárást

December elején aztán kiderült,

újabb kilenc évig kizárólag fideszes tagokból fog állni a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyelet, miután a kormánypárt kiszórta az ellenzék jelöltjeit.

Erre az ellenzék is reagált. A jobbikos Brenner Koloman a "demokrácia megcsúfolásának tartja" ezt. Azt szerették volna elérni, hogy legalább két ellenzéki tagja legyen a Médiatanácsnak. Az MSZP-s Gurmai Zita "diktatorikus eszközöknek" nevezte a Fidesz lépéseit.

A Médiatanácsot a Fidesz 2010-ben hozta létre, amely hatósági feladatokat is ellátó testületként funkcionált, így döntött frekvenciapályázatról, a közmédia szereplőinek kiválasztásáról, és elvileg médiafelügyeleti tevékenységet is végez, hogy “biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését”.  A médiatanács elnökét és négy tagját kilenc évre választja meg az Országgyűlés, és a Fidesz egyelőre KDNP-s tagot sem engedett a pozíciók közelébe. 

A tanács 2010 óta kizárólag a kormánypártok által jelölt tagokkal működött, mert a kormánypárti kétharmad egyetlen ellenzéki jelöltet sem hagyott jóvá. A fideszes Cser-Palkovics András Médiatanács felállítása előtt akkor azt nyilatkozta, azért kilenc éves a jelölőrendszer, hogy stabil legyen, átlátható, és ne legyen kiszolgáltatva a mindenkori politikai felállásnak.

Szeptemberben most Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője viszont úgy fogalmazott egy sajtótájékoztatón, 

rájöttek, hogy túl szigorúak a jelölés feltételei, ezért szeretnék a médiatörvényt felülvizsgálni.

Az új tagok megválasztása nem érinti Karas Monika, a Médiatanács elnökének pozícióját, az ő megbízatása 2022-ig szól, mert 2013-ban választották meg, Szalai Annamária halála után.