Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Karácsony: Meg kell menteni a színházainkat

2019.12.11. 14:36

Nem kizárt, hogy lesz színház, ami teljesen fővárosi fenntartásba kerül majd, de korai még erről beszélni, mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Hvg.hu riporterének a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt. 

Mint megírtuk, az országgyűlés szerdán elfogadta a kulturális törvénycsomagot, ami ugyan nem forgatja fel teljesen a kulturális finanszírozás rendszerét, de az ellenzéki városvezetőknek – mint például az októberben megválasztott Karácsonynak – okozhat némi fejfájást. 

Ugyanis többek között Budapestnek is döntenie kell: vagy lemondanak a színházaik állami támogatásáról, és teljes egészében önkormányzati forrásokból finanszírozzák a működésüket – vagy elfogadják az állami pénzt, de akkor a kormány tényleg beleszólhat a színházak működésébe és a vezetők kiválasztásába. 

A Hvg.hu riportere Karácsony Gergelyt a fővárosi közgyűlés ülésére menet kapta el, pár órával a kultúrtörvény elfogadása után. A főpolgármester úgy tudja, a színházak megkapták az év utolsó három hónapjára szóló TAO-kiegészítést, ezután viszont az elfogadott törvénynek megfelelően le kell ülniük tárgyalni a kormánnyal a színházak további finanszírozásról.

„Az ördöggel is leülök, ha így tudom megmenteni a színházainkat” – mondta Karácsony, aki hozzátette, még nem dőlt el, hogy mindegyik színház esetében tárgyalni fog-e a kormánnyal. Így elképzelhető, hogy lesz(nek) teljesen önkormányzati fenntartású színház(ak) is, kormányzati beleszólás nélkül: „A törvényből hálistennek kikerült a kötelező egyetértési jog a színházigazgatók kinevezésével kapcsolatban, úgyhogy van ebben mozgástér.”

Az utóbbi napok eseményeit a színházak finanszírozásáról szóló tervekről ebben a cikkünkben foglaltuk össze részletesen.