A fogyás érdekében dohányzásra vette rá fiatal diákjait a bécsi Balettakadémia

2019.12.18. 10:21

Azzal vádolták a bécsi Staatsoper operaházhoz tartozó Balettakadémiát, hogy súlyosan zaklatták, dohányzásra kényszerítették a diákokat. Az osztrák kormány vizsgálatot indított az iskola ellen, melyből kiderült, hogy valóban így történt, írja a Deutsche Welle.

Az év első felében, áprilisban a Falter hetilap "Wir wurden gebrochen" (megtörtek voltunk) címmel tett közzé egy cikket, melyben azzal vádolták az akadémiát, hogy fiatal tanoncaikat a karcsúság érdekében dohányzásra buzdítják. Emellett írtak brutalitásról, megalázásról és szexuális zaklatásokról is a "kulisszák mögé tekintve":

 Az osztrák kormány áprilisban vizsgálatot indított az iskola ellen. Az EuroNews szerint 16 meghallgatás és 24 interjú után végül kedden a jelentés is kikerült. Eszerint

  • Az iskola dohányzásra buzdította a 10-18 év közötti diákokat, mondván, túl nagy a ruhaméretük és le kéne fogyni.
  • Emellett a gyerekeket sokszor hívták keresztnevük helyett a ruhaméretük alapján. 
  • A folyamatos body-shaming és fogyásra kényszerítés miatt sok diák anorexiás vagy bulimiás lett.
  • Az edzések során fizikai bántalmazások is érték őket.
  • Összességében az akadémia helytelen oktatási módszereket vetett be, nem védte meg a diákjait a "diszkrimináció, elhanyagoltság és egészségkárosodás" ellen.

Az akadémia két érintett tanárának egyikét már kirúgták az iskolából, míg a másikat (akit egy diák szexuális zaklatással vádolt) felfüggesztették. Az opera kedden azt válaszolta, hogy számos lépést tett a helyzet javítása érdekében, csökkentették a hallgatók előadásainak számát, valamint megkezdték az egészségügyi és pszichológiai támogatásra épített programok kidolgozását. A bizottság ezekre a lépésekre azt mondta, még nem tartják őket elégségesnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport