Áder János aláírta a kulturális törvénycsomagot

DMOHA20191104030
2019.12.18. 15:34

Áder János köztársasági elnök a tb-törvény mellett a kultúrtörvényt is aláírta. Az Országgyűlés múlt hét szerdán éjszakába nyúló vita után elfogadta a kulturális törvénycsomagot, mely szerint 

  • Mostantól lesznek közös működtetésű színházak az eddigi állami és önkormányzati fenntartású színházak mellett. Ezek a modellek megmaradnak, de ha egy színház a működéséhez állami támogatást fogad el, akkor közös működtetésűnek minősül. (A nagy budapesti kőszínházak mind több százmilliós állami támogatást kapnak - enélkül nem tudnának a jelenlegi színvonalon működni. A Katona például 384 milliót, a Vígszínház 556 milliót, a Radnóti 235 milliót kapott az államtól, vidéken szintén nem ritkák a félmilliárdos állami összegek.)
  • A közös működtetést az önkormányzat kérvényezi, és kormányhatározatban döntenek róla. Ez tehát nem kötelező, hanem egy lehetőség.
  • A közös működtetésről egyedi megállapodást köt az önkormányzat és a kormány, ez garantálja a színház művészi szabadságát, ám részletes szabályokat határoz meg, ideértve a "vezetői kinevezés módját is".

A kulturális törvénycsomagról december 6-án derült ki, hogy  Gothár Péter rendező szexuális zaklatási botrányára hivatkozva a kormány megvonná a független színházak működési támogatását, kiürítené az NKA-t, illetve néhány intézményvezetőt kiemelt szerephez juttatna. A törvénycsomagra a Független Előadóművészi Szövetség petícióval és tüntetéssel reagált, a tüntetésen Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely kijelentette, hogy a tiltakozással meg kell védenünk szabadságunkat, Jordán Tamás pedig azt mondta, a kultúrtörvénnyel "olyasvalami készülődik a magyar kultúra ellen, amivel szemben minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie." Arról itt írtunk hosszabban, mit is jelent az új törvény a színházakra nézve.

Később a kormány a törvény egy megrövidített és enyhített változatát fogadta el december 11-én, miután az eredeti verziót a Magyar Művészeti Akadémia is ellenezte. Ennek ellenére több ismert színész és színházi vezető tiltakozását fejezte ki a döntés ellen, pláne, hogy a törvénycsomag a szakma bevonása nélkül született meg. Az Országgyűlés oldala szerint ez a döntés jelenleg "kihirdetésre vár", ami azt jelenti, 

Áder János aláírta a kulturális törvénycsomagot, ezzel elfogadva az ellenzéki vezetésű városok színházainak függetlenségét veszélyeztető jogszabályt.

 Borítókép: Áder János köztársasági elnök az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulóján a nemzeti gyásznapon 2019. november 4-én tartott emlékkoncerten a Szent István-bazilikában. MTI/Mohai Balázs