Eleonóra
-1 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

1,3 millióan néztek idén matakó- és vombatkölyköket a fővárosban

2019.12.30. 15:09

Kiadta év végi közleményét a Fővárosi Állat- és Növénykert. A közleményből kiderül, hogy újabb kisállatok születtek idén, állatkerti szaporodás terén is voltak sikerek, illetve veszélyeztetett faj is látott idén napvilágot. A látogatószám nőtt, a Cápasuli sikeres lett, az állatkert legnagyobb és legjelentősebb beruházásáról, a Pannon Parkról viszont nem írtak.

A közleményben többek között arról számol be az állatkert az idei év sikerei közül, hogy

  • idén 1,3 millió ember látogatott el az állatkertbe, a látogatószám kb. 30 ezer fővel nőtt tavalyhoz képest;
  • a Margitszigeti Vadasparkba közel 200 ezer ember látogatott el;
  • 2019-ben a közönség első számú kedvence a Cápasuli volt, ezt követte a Holnemvolt Vár és a Sünispotály;
  • ebben az évben különösen sok kisállat született, köztük hangyászsün és vombatkölyök;
  • illetve két óriásvidrát külföldre költöztettek, egy átkerült a Madridi Állatkertből Budapestre;
  • mobil-újrahasznosítási gyűjtésében az állatkert 4000 darab, másfél mázsányi használt mobilt gyűjtött össze 2019-ben.

A sikeres helyszínekből a Holnemvolt Vár az Állatkert játszóparkja, míg a Sünispotály a mentett állatok befogadóhelye. A Cápasuli az állatkert idei legfontosabb újdonsága, itt a látogatók a fiatal cápák nevelkedését nézhetik meg. Idén egyébként a Bömbi nevű dajkacápa volt a rekorder, aki 30 centit nőtt érkezése óta. A Cápasuliban hatféle cápa található, ezekből idén érkeztek a fehérfoltú és a szürke szirtcápák. Mellettük ráják és egyéb élőlények is vannak az egymillió liternyi tengervízben.

Több évtized után idén ismét lett kubai krokodilja is az állatkertnek, illetve született hangyászsün és vombat, ezeknek a fajoknak az állatkerti szaporodása egyébként jelentős szakmai teljesítmény. Mellettük kimásztak erszényükből kiskenguruk és rókakuzuk, születtek matakók és veszélyeztetett fajnak számító ázsiai vadkutyák, illetve számos szarvas, madár-, kígyó- és majomfaj kölyke is világra jött.

A közlemény végén zöld fejlesztésekről is szót ejtenek:

Ezek egy része – például a PET palackok kitiltása – a hulladékcsökkentés körébe tartozik, de más területeken, például a környezetbarát fűtési megoldások, vagy a víztakarékosság terén is fontos eredmények születtek.

Érdekes azonban, hogy a zöld vonalnál nem térnek ki a jelenleg is épülő és húszmilliárdos büdzséhátrányban lévő Pannon Parkra. A biodóm néven is ismert, óriási épület – amelynek jelenlegi állapotát nemrég megmutatták a sajtónak – tervezett befejezéséhez ugyanis alaposan megszaladtak az építés költségei: 15,7 milliárd forintra tervezett program jelenleg 62,8 milliárd forintnál tart, a kormány azonban az utolsó 20 milliárdos részletet már nem akarja átutalni a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. Az összeg visszatartása alighanem része a kormány és az ellenzéki vezetésű főváros harcának a Liget-projekt kapcsán, így kérdéses, mi lesz az építmény további sorsa, mint ahogy az is, mennyibe fog kerülni az éves fenntartása, ha egyszer elkészül.