Milliárdokat szórt szét a kormány a színházak pénzéből, a színházak forráshiány miatt nem kaptak

2019.12.30. 16:58 Módosítva: 2019.12.30. 19:08

Az év utolsó előtti napján több színház megkapta a kormánytól a kultúrtao pótlására benyújtott pályázata elutasítását: miután a kormány milliárdokat osztott szét az arra a saját pályázati kiírása alapján sem jogosult szervezetek, például önkormányzatok, tűzoltó egyesületek vagy az Egységes Magyar Izraelita Hitközség között, az indoklás szerint 

forráshiány

miatt nem jutott az előadó-művészeti szervezeteknek az előadó-művészeti többlettámogatásból.

Az Index információi szerint több színház is kapott az azonos szövegű elutasításból; a kultúrtao megszüntetésének egyik legnagyobb vesztese, az Átrium közzé is tette a nekik írt levelet:

Tárgy: Értesítés elutasított egyedi támogatási kérelemről

Tisztelt Szervezet!

Tájékoztatjuk, hogy az 2019. évi Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása program keretében benyújtott, EMT-TE-19-0581 azonosítószámon nyilvántartásba vett egyedi támogatási kérelme a Támogató fejezeti kezelésű előirányzatok gazdálkodási, kötelezettségvállalási és utalványozási, felosztási szabályzatában meghatározott döntéshozó által meghozott döntése alapján elutasításra került.

Az elutasítás indoka: forráshiány.

A döntéssel kapcsolatban kifogás, méltányossági kérelem nem nyújtható be.

A levelek ironikus módon ugyanaznap érkeztek meg, amikor az előadó-művészeti szervezeteknek szánt támogatásból félmilliárd forintot kapott a fideszes vezetésű 17. kerület önkormányzata, valamint a nemrég kormánypárti irányba állított Petőfi Irodalmi Múzeumnak is jutott 415 millió forint, noha a pályázati kiírás szerint egyikük sem pályázhatott volna.

79950327 2523838824329997 7883246415487434752 o
Fotó: Átrium / Facebook

Ahogy arról beszámoltunk, noha a kormány maga határozta meg, hogy csak előadó-művészeti szervezetek kaphatnak az egy éve szakmai egyeztetés nélkül megszüntetett kultúrtaót helyettesítő támogatásból, a december közepén nyilvánossá vált döntések alapján sokszor pályázati azonosító nélkül kaptak tízmilliókat vagy akár milliárdokat fideszes politikusokhoz köthető cégek, önkormányzatok, majdnem kétmilliárd jutott az Egységes Magyar Izraelita Hitközségnek, egymilliárd pedig egy Nemzeti Színházhoz köthető, még be sem jegyzett szervezetnek. A pénzből jutott olyan profitorientált cégnek, amelynek vezetősége Mészáros Lőrinc köreihez köthető, és milliárdos összeg jutott egy  L. Simon László korábbi cégeinek címére bejegyzett alapítványnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Index érdeklődésére hosszú hallgatás után azt mondta: az előadó-művészeti szervezetek támogatása csak az egyik cél volt, emellett valójában egyedi igénylésre is lehetőség volt, csak annyi volt a lényeg, hogy a támogatást előadó-művészeti célra használják fel. Egy, az Index birtokába került dokumentum azonban azt mutatja: erre a lehetőségre nemhogy elfelejtették felhívni néhány kevésbé baráti színház figyelmét, de ha azok mégis pályáztak, még az elbírálás során is voltak egyenlőbbek az egyenlőknél.

Így például miután százmilliós összeget ítéltek meg az arra a nyilvánosan elérhető szabályok szerint nem jogosult, kormánypárti Magyar Teátrumi Társaságnak, a független színházak legfontosabb érdekképviseleti egyesülete, a Független Előadó-Művészeti Szövetség is pályázott, de „érdemi vizsgálat nélkül elutasításra került” a pályázatuk, épp arra hivatkozva, hogy mivel nem előadó-művészeti szervezet, nem jogosultak a többlettámogatásra.

Ne maradjon le semmiről!