Vesztett a híres francia séf, aki azért perelt, mert elvesztett egy Michelin-csillagot

2019.12.31. 17:16

Marc Veyrat elvesztette perét a Michelin francia étteremkalauz ellen, amelyet azért indított, mert La Maison des Bois nevű étterme idén csak két csillagot kapott a korábbi három helyett - írja az MIT. 

Marc Veyrat a savoyai régió síparadicsomában, Manigod-ban vezeti a La Maison de Bois éttermet, amit a 2018-as Michelin-kalauzban még háromcsillagosra értékeltek, a 2019-es kiadványban viszont már csak kétcsillagosra. A séf hosszú hetekkel az aktuális kalauz megjelenése után döntött úgy, hogy egy panaszos hangvételű levelet ír a szerkesztőknek. Azt állította, hogy a csillag elvesztésétől depresszióba esett, és a Michelin-kalauz összeállítóira panaszkodott, akiket amatőröknek nevezett.

Veyrat ezután a bírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy szerinte a Michelin „homályos és zavart válaszokat adott” neki, amikor megkérdezte a leminősítés okát.

egyeurós jelképes kártérítést követelt a visszaminősítése után elszenvedett károkért és sérelemért.

A séf a nanterre-i bíróság keddi döntése szerint ugyanakkor semmilyen bizonyítékkal nem tudta igazolni azt, hogy hogy visszaminősítése miatt bármilyen kárt vagy sérelmet szenvedett volna.

Marc Veyrat
Marc Veyrat
Fotó: Jean-Pierre Clatot / AFP

A Michelin-kalauzt képviselő ügyvéd, Richard Malka szerint a bírósági döntés megerősítette a bírálat jogának szabadságát és kimondta, hogy a Veyrat által előadott sérelem "képzelt és alaptalan volt". A kalauz képviselői a bíróság előtt azzal érveltek, hogy nem hozhatják nyilvánosságra értékelési rendszerük módját, szempontjait, mert azzal fel kellene fedniük éttermi kritikusaik személyazonosságát, akik ezután nem látogathatnák inkognitóban a vendéglátóhelyeket.

A híres francia séf pere azért váltott ki páratlan érdeklődést, mert Veyrat egy síbaleset miatt kilenc évig feladni kényszerült munkáját, majd visszatérése után nem sokkal étterme tűz martaléka lett. Három évvel később azonban már Michelin-csillagot kapott.