Elhunyt a Szárnyas Fejvadász és a Star Trek világának megálmodója

GettyImages-456941412
2019.12.31. 00:17

Ha elképzeljük, hogy milyen lesz a jövő, valószínűleg valami olyasmire gondolunk, amit valami sci-fiben láttunk, mondjuk a Szárnyas Fejvadászban, az Aliens-ben vagy a Star Trekben. Vagyis úgy, ahogy azt Syd Mead látványtervező és "vizuális futurista" megálmodta, ugyanis ő felelt mindezeknek a filmeknek a látványvilágáért, így pedig több generáció fantáziáját is meghatározta, és aki december 30-án, 86 éves korában elhunyt

Mead 1933-ban született a Minnesota állambéli St. Paulban, majd Kaliforniában tanult formatervezést. Pályafutását nem a filmiparban kezdte, hanem a Fordnak és a Philipsnek tervezett, majd olyan cégek új technológiáinak és dizájnjának a kialakításában vett részt, mint a Sony, a Chrysler és a Playboy. 

Formatervezőként került a sci-fi filmek közelébe, amikor az 1979-es Star Trek film idegen űrhajóinak és belső tereinek kialakítására, pontosabban megálmodására kérték fel. Ezek után került az 1982-es Szárnyas Fejvadász stábjába, hogy a kultfim ikonikus járművein, városképi elemein dolgozzon. Ezután már sorra kapta a felkéréseket a filmesektől, soron következő emlékezetes munkája a Tron járműveinek megtervezése, köztük a legendás fénymotorok megalkotása volt, de A bolygó neve: Halál Sulaco űrhajóját, vagy a Rövidzárlat című családi sci-fi kedves robotját is ő tervezte.

Saját bevallása szerint az volt a titka, hogy az űrhajók, repülő autók és hasonló futurisztikus technológiák tervezésénél figyelembe vette az adott történet társadalmi és technológiai keretét, így a használt eszközök belesimultak a filmbe, és kiegészítették a történetet, nem lógtak ki belőle. 

Egyik utolsó filmes munkája a Szárnyas Fejvadász 2049 volt, amelyben többek között a lerombolt és elsivatagosodott Las Vegas belső és külső tereinek tervezéséért volt felelős. 

(Borítókép: Syd Mead dedikál a 2014-es New York-i Comic Con-on. Fotó: Jason Carter Rinaldi/Getty Images Hungary)

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport