Egymásnak ellentmondó rendeletek jöttek ki a független színházak sorsáról

2019.12.31. 14:12

A kormány a szilveszteri készülődés leple alatt kihirdette a Magyar Közlönyben a kultúrtörvényként elhíresült, a teljes színházi szakma felháborodását kiváltó törvény végrehajtási rendeletét. Ez csak azért érdekes, mert a törvény átesett néhány módosításon a korábbi verzióhoz képest, ami két dolgot eredményezett.

  1. A színházaknak juttatott állami támogatásokról szóló részből kikerült az a két szó, hogy "és működés". Ez azt jelentené, hogy a jövőben a színházak működési támogatásra nem pályázhatnának, csak projektmegvalósításra. Ez a terv szerepelt a színházi törvény első, a kormány által soha el nem ismert tervezetében is, de a hivatalosan közzétett előterjesztésből a teljes független színházi szcénát ellehetetlenítő passzus már hiányzott.
  2. Jelen formájában a törvény és a rendelet ellentmond egymásnak. Ilyenkor általában a magasabb szintű jogszabály a mérvadó, de a módosult rendeletre hivatkozva mégis meg lehet próbálni elhajtani a működési támogatásra pályázó színházakat. A kialakult helyzet finoman szólva is egy abszurd drámához hasonlít jelen állapotában, nehéz pontosan megmondani, hogy mi a cél a jogi ellentmondásokkal.
Kapcsolódó

Karácsony: Küzdelmes évek jönnek, meg kell védenünk a szabadságunkat

Több ezren tüntettek a szabad színházakért és a független kultúráért a fővárosban. "Olyasvalami készülődik a magyar kultúra ellen, amivel szemben minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie" - mondta Jordán Tamás. Pintér Béla azt üzente a kormánypártiaknak: "eddig is hozzánk jártatok, ha sírni vagy nevetni akartatok." Azt is mondta, ha egy színház nem kormánykritikus, akkor kurva unalmas.

Vagyis ha nem hibáról, hanem tudatos lépésről van szó, akkor a kormány két szócska gondos kiválasztásával mégis elérheti a kezdeti elképzeléseket: a független színházak kivéreztetését. Fontos, hogy az állami támogatásokról van szó, vagyis a végrehajtási rendeletet úgy is lehet értelmezni, hogy a kormány azt mondta, tartsa el a fővárosi önkormányzat a jellemzően fővárosi székhelyű független színházakat, amelyek korábban működési támogatásra tartottak igényt.

Furcsa ugyanakkor, hogy az éjjel egyszerre két Magyar Közlöny jelent meg, és

ami a másik dokumentumban szerepel, az ellentmond a fentieknek.

Abban ugyanis megtalálható egy hosszú táblázat, amelyen (a 121. lap 46. sorában) a fennálló törvénnyel harmonikusan továbbra is szerepel a működési pályázatok elbírálására vonatkozó rész.

A Független Előadó-Művészeti Szövetség képviselője az Indexnek azt mondta: még ma a kormányhoz fordulnak, és kérik, hogy még a rendeletek hatályba lépése előtt adjanak ki egy tisztázó rendeletet, amely helyreteszi a kérdéses passzusokat.

Kapcsolódó

Elfogadták az új kulturális törvényt, ami az ellenzéki városvezetőknek okozhat fejfájást

Sokat szelídült az eredeti tervhez képest az elfogadott kultúrtörvény, de a főváros csak akkor tudja megvédeni a színházait, ha ennek megfizeti az árát.

A működési pályázatok megléte vagy eltörlése azért kardinális kérdés a független színházaknak, mert ezek tesznek lehetővé az egyes előadások létrehozásán kívül minden mást, ideértve a befogadó helyek fenntartását is, amely nélkül a legtöbb társulat egész egyszerűen nem tudna hol játszani, ki kellene rúgni az adminisztrációval foglalkozó munkatársakat is, és így tovább.

Hogy mi a kormány szándéka, az egyelőre kérdéses, mindenesetre feltűnő, hogy rövid időn belül már másodszor bukkan fel a független színházak ellehetetlenítésének szándéka. Szakmán belül ugyanakkor attól is tartanak, hogy ha papíron meg is marad a jelenlegi rendszer, azt már semmi nem szabályozza, hogy mekkora keretösszegről kell kiírni a működési pályázatot, így elvileg lehetséges, hogy a kormány ugyan kiírja a pályázatot, de csak akkora összeget oszt szét, ami valójában ugyanúgy megfojtja a szcénát.

Reagált a minisztérium

Cikkünk megjelenése után nem sokkal közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, azt írták, hogy „az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 19. § (1) bekezdése egyértelműen rendelkezik: mind a szakmai programmegvalósítást, mind a működési támogatást rögzíti. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan biztosított.”

Ne maradjon le semmiről!