Gy. Németh: A főváros szponzorokat keres a független színházak megmentéséhez

2020.01.03. 12:19

Továbbra is a túlélésért küzdenek a független színházak, a kormányzat ugyanis tudatosan bizonytalanságban tartja őket - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a humán területekért felelős budapesti főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet az MTI beszámolója szerint.

Gy. Németh felidézte, hogy egymásnak ellentmondó kormányrendeletek jelentek meg arról, hogy az érintett színházak kaphatnak-e támogatást a működésükhöz. Ahogy az Index is megírta, az év utolsó napján egyszerre jelent meg két Magyar Közlöny: az egyik néhány szó módosításával, a nemrég elfogadott, új kultúrtörvénynek ellentmondva ellehetetlenítette volna, hogy a független színházak a fennmaradásukhoz szükséges működési pályázatokon vegyenek részt, a másikban viszont továbbra is szerepelt ez a lehetőség. Független Előadó-Művészeti Szövetség a kormányhoz fordult, és kérte, hogy adjanak ki egy tisztázó rendeletet, amely helyreteszi a kérdéses passzusokat, de ez mostanáig nem történt meg.

Gy. Németh Erzsébet minderről azt mondta:

miután a kormány a budapesti tüntetések hatására eljátszotta, hogy meghátrál, most folytatja a független színházak elleni leszámolást, és mindezt tudatosan teszik, hogy az érintettek befogják a szájukat. Budapest azonban szabad város

 - jelentette ki a főpolgármester-helyettes, és leszögezte: mindent megtesznek a helyzet orvoslásáért. Gondolkodnak azon, milyen forrásokat különíthetne el a főváros ezen színházak számára, és ehhez szponzorok jelentkezését is várják - tette hozzá.

Ahogy arról beszámoltunk, a kultúrtörvény módosítása lehetőséget ad arra a kormánynak, hogy kivegye az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóválasztását az önkormányzatok kezéből, hacsak az önkormányzatok nem fizetik ki a fenntartásuk teljes költségét, ami azonban akár 7 milliárdos költséget is jelenthetne csak a budapesti városvezetésnek.

Ne maradjon le semmiről!