A Netflixnek mégsem kell törölnie a botrányos Krisztus-filmet

2020.01.10. 06:45

A brazil legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a Netflixnek nem kell törölnie kínálatából a Jézust meleg férfiként ábrázoló filmet, amit sokan istenkáromlónak tartanak, írja az MTI. Ezzel megváltoztatták az előző napi bírósági döntést.

A brazíliai Netflix által bemutatott "Porta dos Fundos karácsonyi különlegessége: Krisztus első kísértése" című produkció jelenete.
A brazíliai Netflix által bemutatott "Porta dos Fundos karácsonyi különlegessége: Krisztus első kísértése" című produkció jelenete.
Fotó: Ho / AFP

Szerdán egy riói bíró, Benedicto Abicair egy hazai katolikus szervezet petíciójára válaszolt, amely szerint „katolikusok millióinak a becsületét” sértette meg a Krisztus első megkísértése című film műsorra tűzése karácsonykor. A produkciót készítő riói Porta dos Fundos filmcég központját már karácsony előtt Molotov-koktélos támadás érte a vígjáték miatt. Abicair közölte:

A film kárt okoz egy olyan társadalomban, amely jórészt keresztény.

A Netflix csütörtökön panaszt tett a legfelsőbb bíróságnál. Erre Dias Toffoli, a Legfelsőbb Bíróság elnöke közölte: a Netflix továbbra is sugározhatja Brazíliában a filmet, mert a szólás szabadsága alapvető jog egy demokráciában. „A szatíra nem tud ártani a brazilok keresztény hitének, nincs olyan mágikus ereje, hogy tönkretegye a több mint kétezer éves keresztény hit értékeit” – írta végzésében.

Jair Bolsonaro brazil elnök bírálói szerint a riói bíró döntése nem volt független attól, hogy az államfő tavalyi hivatalba lépésével kultúrharcot indított az országban, megvonva a támogatásokat a keresztény értékeket kikezdő művészeti projektektől.

A film ellen itthon Rétvári Bence, a KDNP alelnöke is tiltakozott, és bocsánatkérésére szólította fel a Netflixet.