8 millió dollár értékben loptak el kiadványokat egy amerikai könyvtárból

2020.01.15. 15:20

A pittsburghi Carnegie Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárának korábbi levéltárosa, Greg Priore és tettestársa, John Schulman, egy helyi könyvesbolt tulajdonosa hétfőn elismerték, hogy 8 millió dollár, vagyis átszámítva 2,4 milliárd forint értékben loptak el értékes könyveket, térképeket és egyéb nyomtatványokat az intézmény gyűjteményéből, írja a The Washington Post.

Az eltulajdonított értékes kiadványok között olyan darabok vannak, mint a közel 1 millió dollár értékűre becsült Philosophiae Naturalis Principia Mathematica című könyv Isaac Newtontól vagy egy ennél is többre, 1,2 millió dollárra taksált 19. századi atlasz, amelyet egy német felfedező készített. A Washington Post közzétette az ellopott kiadványok listáját is, amely itt található.

Az ügyben eljáró ügyészség tájékoztatása szerint a tolvajok tizenöt éven keresztül dézsmálták a könyvtár nyomtatványtárát, nem egy esetben az intézmény belső munkatársaként tevékenykedő levéltáros egyszerűen kisétált a könyvtárból hóna alatt egy-egy értékes könyvvel, amelyet közvetlenül átadott antikvárius társának, aki azokat a saját boltjában vagy online értékesítette.  A könyvesbolt egyébként mindössze 10 percnyi sétára van a Carnegie Könyvtártól Pittsburgh egyetemi negyedében, ahol a hatóságok 40 darab hiányzó könyvet meg is találtak.

Néhány kiadványt azonban több ezer kilométerre találtak meg a könyvtártól, egy 400 éves Biblia Hollandiában bukkant elő, Newton Principiája pedig egy ritka kiadványokkal foglalkozó londoni könyvkereskedőnél tűnt fel, aki még vissza tudta szerezni a könyvritkaságot legújabb vevőjétől, amikor értesült arról, hogy lopott példányról van szó.

A pittsburghi könyvtár közleményt adott ki, miután a tettesek beismerték a lopást. 

A megdöbbenés, a harag és fájdalom, amit afelett érzünk, hogy olyan személyek éltek vissza a bizalmunkkal, akik közel álltak hozzánk, akikben megbíztunk, és akiket barátainknak és kollégáinknak tartottunk sokan a Könyvtárban, sokáig velünk marad. Ezt a hosszú időn keresztül megvalósított, nagyon komoly bűncselekményt olyan emberek követték el, akik a közösségünk művelt és jól ismert tagjai. Reméljük, hogy a két elkövető olyan büntetést fog kapni, amely arányos azzal a jelentős kárral, amelyet nemcsak a pittsburghi Carnegie Könyvtárnak, hanem a könyvszerető közösségnek okoztak közel és távol."