Pintér Béla és Marno János a Baumgarten-emlékdíjasok között

2020.01.16. 13:50

Átadták az első Baumgarten-emlékdíjakat, írja a dunszt.sk. A Baumgarten-emlékdíjat Kukorelly Endre író támasztotta fel tavaly annak érdekében, hogy alternatívát teremtsenek az állami díjazás ellenében. Ennek érdekében egymillió forintot ajánlott fel, a többit pedig közösségi finanszírozással akarta előteremteni.

A terv sikerült, csütörtökön öt díj és hat jutalom talált gazdára, melyek összdíjazása idén ötmillió kétszázezer forint. A díj első kurátora Kukorelly Endre, szakmai tanácsadói Kemény István, Margócsy István és Nemes Z. Márió.

A 2020-as év díjazottjai: Marno János, Márton László, Pintér Béla, St.Turba Tamás, és Christina Viragh. Jutalomban rézsesültek: Bán Zoltán András, Bartók Imre, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián és Szilágyi Zsófia.

A Baumgarten-díjat először 1929-ben adták át. A díjat Baumgarten Ferenc Ferdinánd alapította, aki a végrendeletében meghagyta, hogy a vagyonából magyar írók kapjanak elismerést. 1945 kivételével 1949-ig minden évben átadták a díjakat, a díjazottak között olyan írók voltak, mint Füst Milán, Gelléri Andor Endre és Déry Tibor.