Idén elkezdik felújítani a Merlin Színházat

2020.01.22. 12:55

A kultúra napján tartott sajtótájékoztatóján jelentette be Karácsony Gergely, hogy új helyet kap a Budapest Galéria, és egy rég elfeledett színház felújítását is megkezdik, írja az MTI.

Előbbi a városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap majd helyet, miután el kellett költözniük abból a Bálnából, ami az utóbbi években a Fidesz kedvelt főhadiszállása lett választások és más nagyobb pártrendezvények idején. Karácsony szerint akár már az év második felében megnyithat a galéria az új helyén. Hosszútávon egyébként az a terv, hogy a városháza Gerlóczy utcai épületszárnyát kulturális célokra és intézményeknek tartsák fent.

A rég elfeledett színház az a Merlin, ami hosszú évek óta üresen áll, és az eddigi fővárosi vezetés semmit sem kezdett az értékes ingatlannal, ami éveken át színházi előadásoknak, könnyűzenei koncerteknek és más kulturális programoknak adott otthont. A hely hosszú évek óta kallódik, már 2005-ben le akarták bontani, végül annyi történt, hogy 2011-től egyszerűen üresen áll. A Merlin felújításáról szóló döntés azért is érdekes, mert meghatározza a jövendő Városháza park formáját, korábban ugyanis felmerült, hogy az épületet le kellene bontani, hogy nagyobb, összefüggő zöldterület alakuljon ki a Városháza szárnyai között. Úgy látszik, erre nem kerül sor.

Mindenképp felújítja a főváros a Lánchidat

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy bár szomorúnak tartják, hogy a kormány nem ad több pénzt a Lánchíd felújítására, a főváros mindenképpen megteszi azt majd. Mint mondta, a következő közgyűlésen döntenek arról, hogy a régi közbeszerzésnél próbálják csökkenteni a költségeket, vagy új közbeszerzést írnak ki. Karácsony elmondta azt is, a költségeket például úgy lehetne csökkenteni, ha az Alagút felújítását elhalasztanák.

Az orosz metrókocsik felújítása és a rozsdásodó szerelvények kapcsán a főpolgármester azt mondta, egy elrontott helyzetből kell kihozniuk a legtöbbet, folynak a vizsgálatok, kezelik a problémákat.

A kampányban elhangzott ígéretével, miszerint támogatni fogják a nyugdíjasokat a rezsi kifizetésében, kérdésre válaszolva azt felelte, a következő fűtési szezonban a kerületek saját hatáskörben dönthetnek a kérdésről és vehetik át azt a modelt, ami például Zuglóban már működik. Ha ezt valamelyik polgármester nem teszi meg, akkor majd rajta számon lehet kérni. 

Ezután a főpolgármester kapott egy kérdést, miszerint ez az intézkedés nem fűti-e majd a bolygót, utalva a főváros klímaprogramjára, de az ATV közvetítésében sajnos nem látszott, hogy mely médium képviselője tette fel a kérdést. Karácsony kérte a riportert, hogy ne vicceljen azzal, hogy idős emberek fagynak meg a lakásukban, mert nem tudják kifizetni a rezsit. Majd amikor a riporter nem tágított, egy Esterházy-idézettel válaszolt: "Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá".

(Borítókép: Földes András / Index)