Erő Zoltán lett Budapest új főépítésze

2020.01.24. 13:49

Erő Zoltán lett Budapest új főépítésze, adta hírül a Tervlap. A kinevezés tényét a Fővárosi Önkormányzat is megerősítette az Indexnek.

Mártonffy Miklós után februártól Erő Zoltán lesz Budapest főépítésze. Erő volt korábban, 2004 és 2014 között a négyes metró építkezésének generáltervezője, és neki köszönhető, hogy a metróvonal egyes állomásainak tervezésébe több építésziroda is beszállhatott, így azok egyedi, több esetben nemzetközi díjakkal jutalmazott építészeti alkotások lettek. Körülbelül egy hónapja a Lánchíd forgalomcsillapításáról írt cikket a Népszavának, decemberben pedig a Liget-projektről fejtette ki a véleményét. Ebben azt írta: „Ha szakmai szempontként elfogadjuk, hogy a történeti parkot a lehető legnagyobb zöldfelülettel kell kialakítani, akkor el kell vetni minden új épület megépítését.”

Erő Zoltán a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett, azóta az iskola egyetemi docense. A Palatium Stúdió Kft. egyik alapítója, emellett pedig a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora is. Régóta foglalkozik történeti terek és épületek, illetve városrészek építészeti újraélesztésével. Nevéhez fűződik a főváros rehabilitációs koncepciójának és finanszírozási rendszerének kidolgozása is. 

A kinevezéssel kapcsolatban a főváros közleményt adott ki, melyben a főpolgármester, Karácsony Gergely azt mondja:

Megtiszteltetés, hogy Erő Zoltán Budapest új főépítészeként csatlakozik a csapatunkhoz. Tapasztalata, szakmai felkészültsége és kreativitása egyszerre lesz garancia a főváros építészeti értékeinek megóvására és egy bátor, innovatív városépítés megkezdésére.

Erő Zoltán az Indexnek legutóbb január elején nyilatkozott, akkor a volt Vituki-telekre tervezett atlétikai stadionról kértük ki a véleményét. „A stadionok elhelyezését rengeteg minden befolyásolja. Nem látom, hogy a folyópartnak mi az előnye egy stadion számára” – fogalmazott meg kritikát a kormányzati tervvel kapcsolatban, és inkább Barcelonát említette pozitív példaként, ahol a vízpartot plázsként hasznosították.