Mátyás
1 °C
15 °C

Külügyminisztérium: Megértettük Bartók Imre üzenetét

2020.01.29. 16:59

Miután Bartók Imre a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának személye miatt visszautasította a Demeter Szilárd által alapított, Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat, másnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium visszavonta Bartók részvételét az Irodalom Éjszakája elnevezésű programon, amelyen egy korábbi megállapodás szerint Magyarországot képviselte volna.

A döntés hátteréről a Hvg.hu megkérdezte a Külügyet, a tárca pedig azt válaszolta, hogy "megértették" Bartók Imre üzenetét. "Bartók Imre Facebook-posztjában egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormányzat által szervezett és finanszírozott kulturális életnek" - írta a minisztérium, de hozzátették, tisztelik Bartók munkásságát. 

"Amennyiben Bartók Imre jelzi, hogy véleményét félreértettük, és mégsem jelent számára problémát a KKM által a programba delegált szerzőként részévé válni a hivatalos állami kulturális diplomáciának, örömmel jelezzük a szervezőknek, hogy továbbra is az ő szövegével kívánjuk képviselni a magyar irodalmat" - fogalmazott a Külügy.