Eszenyi Enikő a Padlás jubileumi előadása miatt nem ment tüntetni

2020.01.30. 09:04

Többek között a Padlás jubileumi előadása miatt nem ment el Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója kulturális élet szétverése elleni decemberi tüntetésre. A Magyar Narancsnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy mit jelent pontosan az a korábbi kijelentése, hogy nem akarja, hogy politikai térbe kerüljön a diskurzus, ezt válaszolta:

Mit nem lehet ezen érteni? Azt, hogy nem akarok a politikai térbe lépni. Arról nem is beszélve, hogy aznap 1029 ember volt a Vígszínházban a Padlás jubileumi előadásán, ahol az 1 milliomodik nézőnket köszöntöttük, és együtt énekeltük, hogy "itt van dolgunk és itt vannak álmaink."

Arra a felvetésre, hogy mégis ez volt az első nagy színházi összefogás, ahonnan hiányzott Eszenyi Enikő szolidaritása, azt válaszolta, hogy a szakmai szolidaritásnak nem kell mindig nyilvánosnak lennie. "Szerintem én nagyon sokat teszek a szakmámért. Bárki megkeres, annak tehetségemhez, lehetőségemhez képest segítek. Amúgy meg nem is hívtak, de erről már nem is akarok beszélni".

Az interjúban szó került az is, hogy Eszenyi befolyása a magyar kultúrában jelenti-e azt, hogy a fennálló rendszerrel jó kapcsolatokat ápol. Mire az igazgató azt felelte, hogy Demszky alatt lett színigazgató, aztán jött Tarlós és most Karácsony Gergely. Soha senki nem szólt neki oda telefonon, hogy nyomást gyakoroljon rá. A tervezett műsorral kapcsolatban soha senkivel nem kommunikál.