Verespatak most már tényleg világörökségi helyszín lehet

shutterstock 163691072
2020.01.31. 16:53

A román kormány újraindítja a Verespatak és környéke világörökséggé nyilvánítását célzó eljárást az UNESCO-nál, jelentette be Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter pénteken az MTI beszámolója szerint. 

A döntésről még a február 1-jei határidő előtt értesítik az UNESCO-t, hogy az erdélyi település ügye biztosan napirendre kerüljön a világörökségi bizottság nyári ülésén Kínában. 

Verespatak védetté nyilvánításának folyamata kilenc éve kezdődött, amikor az országos műemlékbizottság javaslatot tett a kulturális tárcának a település és a hegyekben található római kori bányák felterjesztésére a világörökségi listára. 2016 februárjában a kulturális minisztérium és a környezetvédelmi tárca levélben értesítette az UNESCO párizsi világörökség-központját, hogy Románia felvette Verespatakot a világörökséggé nyilvánításra javasolt helyszínek listájára.

Ütköznek az érdekek

Egy évvel később azonban visszavonta a kormány a javaslatot. Mihai Tudose Románia akkori miniszterelnöke azért akadályozta meg az engedélyezési eljárást, mert a világörökségi cím megszerzése kedvezőtlenül érintette volna Románia érdekeit egy kanadai céggel folytatott perben. A kanadai Gabriel Resources 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta egy tervezett óriásbánya megnyitását. Az erdélyi Érchegységben lett volna Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányája, ahonnan 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akartak kitermelni. Ennek áldozatul esett volna egész Verespatak és a római kori emlékek is.

A kanadai cég romániai leányvállalata, a Rosia Montana Gold Corporation révén vásárolta meg a bányalicencet, és mintegy 15 éven keresztül próbálta megszerezni a megnyitáshoz szükséges engedélyeket. 

Miután hónapokon keresztül több városban is tüntettek a bányanyitás ellen, a román parlament 2013-ban elutasította az aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet. Ezután indult a kártérítési per. 

Tüntetések Bukarestben és Budapesten

A keddi kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök bírálta a novemberben leváltott kormányt, amiért két éve felfüggesztette az eljárást az UNESCO-nál Verespatak világörökségi jelölése ügyében, míg Gheorghiu a pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a világörökségi védettség elnyerésétől függetlenül is védett műemlékvédelmi területté nyilvánította Verespatakot a román kulturális tárca.

A román kormánynak február 1-jéig kell értesítenie az UNESCO-t, a határidő közeledtével Romániában ismét kiéleződött a sokéves vita Verespatakról. A román építész kamara levélben, a környezetvédők és civil szervezetek pedig Nagyszebenben és Bukarestben tüntetésekkel sürgették, hogy a kormány indítsa újra a világörökségi védettségi eljárást.

Budapesten a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezett péntek délutánra flashmobot a román nagykövetség épülete elé. Az UNESCO egyébként az előző körben támogatta volna Verespatak világörökséggé nyilvánítását, az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet szakvéleménye szerint az erdélyi település és környéke az egész emberiség közös kulturális örökségének részeként egyedülálló értékekkel rendelkezik.

(Borítókép: Verespatak látképe. Fotó: Shutterstock)  • Hírek
  • Megtakarítás