Závada Pál: Tömeges szülői tiltakozásra van szükség

2020.02.07. 13:38

Závada Pál Kossuth-díjas író szerint „felháborító, hogy a kortárs magyar irodalom kimarad a jövőben a középiskolai irodalom oktatásából”, de ez csak az egyik baja a Nemzeti Alaptanterv új tervezetének, nyilatkozta a Szeged.hu portálnak.

Az új alaptanterv többek között kihagyná Ottlik Gézát és Kertész Imrét is a tananyagból. A döntés miatt tanárok több csoportja is tiltakozni kezdett. Az alaptantervről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

Závada egyebek mellett azt nyilatkozta, hogy „korszerűtlen a középiskolai irodalomtanítás egész szemlélete és módszere”, de szerinte beleillik a jelenlegi kormány eddigi oktatás- és kultúrpolitikájába, ezért ilyen értelemben meglepetésnek nem tartja, de szomorúnak igen.

Óriási hiány, hatalmas lyuk keletkezik így

– mondta az író.

Szerinte a legmodernebb irodalomtanítás a kortárs művekkel foglalkozik, ennek a „kikapcsolása” azért is káros, mert „így képtelenség lesz összekapcsolni a múltat a jelennel”.

Závada szerint a tanárelit ugyan szerveződik, de ez kevés, neki az elmúlt tíz év „talán legnagyobb csalódását” az okozza, hogy a szülők közönnyel nézik végig, ahogy az oktatási kormányzat „megpróbál (...) versenyképes tudással nem rendelkező, nacionalista, soviniszta, önálló gondolkodásra képtelen zombikat nevelni a gyerekekből”.

Tömeges szülői tiltakozásra van szükség ebben a helyzetben

– ezzel az idézettel végződik az interjú.

Závada nem az egyetlen író, aki felszólalt az alaptanterv miatt. Pár napja Dragomán György a Facebook-oldalán közölt egy írást, amit az Indexen is el lehet olvasni.