2024. június 25. 18:00
Hollandia 2
Ausztria 3
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország 1
Lengyelország 1
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00 ÉLŐ
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Rózsa Dávid lehet az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója

2020.02.10. 19:42 Módosítva: 2020.02.10. 21:19

Rózsa Dávid, a KSH Könyvtár vezetője lesz az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója – értesült a hvg.hu. A lap szerint Rózsa Dávid pénteken már szűk körben el is búcsúzott munkahelyén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtárában a kollégáitól, mondván, hogy ő lesz az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója. 

Később válaszol

A hvg.hu megkérdezte az érintettet, aki nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt, mondván, majd a pályázási időszak után fog válaszolni.

Miért esélyes?

Azt, hogy a 38 éves Rózsa Dávid az esélyes a nemzeti könyvtár vezetésére, az is mutatja, hogy

őt kérte fel korábban Demeter Szilárd, az OSZK költözéséért és revitalizációjáért felelős miniszteri biztos a nemzeti könyvtár szakmai átvilágításra,

ami némileg barátságtalan gesztus volt a ma is regnáló főigazgatóval, Hammerstein Judittal szemben, írja a hvg.hu.

Az OSZK előző vezetője, Tüske László megbízatása 2019 augusztusában járt le. Utódjául azt a Hammerstein Juditot nevezték ki, aki 2014 és 2018 között a Balassi Intézet vezetője volt, de az akkori kormánylap, a Magyar Idők éles támadást indított ellene, többek közt azért kárhoztatták, mert az általa vezetett intézet – szerintük – liberális írókat küldött egy külföldi könyvfesztiválra, ráadásul az egyikük transznemű volt, ami a cikk szerint „SZDSZ-es” dolog. A Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Prőhle Gergely mellett Hammerstein lett a másik olyan intézményvezető, akit a kultúrharcos Szakács Árpád megtámadott, és akinek 2018 őszén mennie kellett. Hammerstein az OSZK élén azután csak megbízott főigazgató lett.

Ki ő?

Rózsa Dávid eddigi szakmai pályája a KSH Könyvtárhoz kötődik, ahová 2010-ben került. Saját Wikipédia-oldala szerint ekkor szerezte meg történelem szakos, majd 2013-ban könyvtárosi diplomáját, ebben az évben máris főigazgató-helyettes lett, tavaly pedig főigazgatóvá avanzsált.

Mi lesz a Széchényi Könyvtárral?

Mint arról nemrég beszámoltunk, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum Fideszhez rendkívül lojális igazgatója nagyszabású tervvel állt elő. A tervei szerint teljesen új épületet kapó Országos Széchényi Könyvtárral egy helyen lenne az irodalmi múzeum, de a csúcsintézmény alá tartozna könyvközpont, anyanyelvi központ, és einstandolná az NKA könnyűzenei pénzeit is. 

A Demeterhez köthető előterjesztés szövege szerint a kormány 2019. június 26-i ülésén elrendelte az OSZK kiköltöztetését a Budavári Palota F épületéből 2020 végéig. Korábban, 2019 januárjában úgy döntöttek, megvizsgálják, alkalmas-e új hely gyanánt az egykori Mária Terézia laktanya épülete, azonban végül nem született határozat a magántulajdonú épület megvételéről.

Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy az OSZK-t a Magyar Nyelv Háza részeként helyezzék el, „zöldmezős beruházásként, az ún. Déli Városkapu – Diákváros projekt keretében, vagy annak területe közelében”. Erre azért lenne szükség, hogy az új székhelyen „a kor legmagasabb színvonalán álló könyvtári környezet álljon rendelkezésére a valós (fizikai) és a digitális (virtuális) térben egyaránt”. A következő öt évben viszont a könyvtár a palota épületében maradna, hogy ne kelljen kétszer költöznie.