Bocsánatot kért a 20 ezer dolláros alkotást összetörő kritikus

2020.02.11. 10:28

Avelina Lésper műkritikus hétfőn elnézést kért Gabriel Ricótól, attól a művésztől, akinek egyik 20 ezer dollár (azaz több mint hatmillió forint) értékű alkotását nemrég véletlenül megsemmisítette egy mexikói művészeti vásáron, írja az MTI.

Ahogy korábban az Index is beszámolt róla, a mexikói Gabriel Rico alkotása egy üvegtábla volt, amelybe a művész különböző tárgyakat (labdákat, tollakat, kést és köveket) ágyazott. A műkritikus úgy akarta kifejezni az alkotás iránt érzett ellenszenvét, hogy az installáción egy üres üdítős dobozt helyezett el, ám az akció közben az alkotás ripityára tört.

A kritikus a történtekről posztolt videójában nem titkolta: a véletlen baleset jól tükrözte a műről alkotott véleményét. Lésper azt is vállalta, hogy összeszedi az alkotás darabjait, és újból felállítja a művet, de leszögezte, hogy fizetni nem tud a kárért. Azt is felvetette, hogy hagyják így a törött alkotást, mert ez így kifejezi a mű "evolúcióját", de a galéria nem volt vevő az ötletre.

A mexikóvárosi OMR Galéria közben közleményében hangsúlyozta, hogy értetlenül állnak a minden professzionizmust nélkülöző eset előtt. A közleményből nem derült ki, hogy vajon kérnek-e kártérítést a tönkretett munkáért, annyit azonban jeleztek, hogy tárgyalnak a kiállítás szervezőivel és a művésszel a megfelelő kompenzációról.

A BBC cikke közben egy ecuadori festőt, Pavel Égüezt, is idéz, aki állítása szerint szemtanúja volt az incidensnek, és azt állítja, Lésper a mozdulatsor közben nem ért hozzá Rico művéhez. Az OMR Galéria szerint Gabriel Rico egyébként keresett művész, a gyűjtők sokat adnak a munkáiért.