Demeter Szilárd: Rossz számot mondtam az OSZK olvasóiról

2020.02.12. 17:36 Módosítva: 2020.02.12. 18:03

Rosszul mondta a köztévének adott interjújában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, hogy havonta 300 olvasó jár csak az Országos Széchényi Könyvtárba, a valódi szám ennél jóval több, 2000-4000 látogatója van a könyvtárnak – írta az Indexnek Demeter.

A múzeumigazgató pontosító levelében azt írta, rossz számot adtak meg neki az interjú előtt, a tévedésért pedig elnézést kér az OSZK-soktól.

Az viszont igaz, hogy a könyvtár regisztrált olvasóinak száma radikálisan csökkent, negyedére esett az elmúlt 20 évben. Mint Demeter írta, 1999-ben még 28 000 olvasója volt a könyvtárnak, 2009-ben csak 11 863, 2015-ben 8718, 2018-ban pedig csak 7624.

A PIM igazgatója a köztévé Ez itt a kérdés című műsorában azt mesélte, hogy Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter felhívta, és azt mondta neki, hogy „ha már a Petőfi Irodalmi Múzeummal ilyen rövid időn belül ennyi eredményt el tudtam érni, akkor át kéne vállalnom az OSZK kérdését is”.

Demeter a könyvtárról a műsorban azt mondta, annak legkisebb problémája, hogy új épületbe kell költöznie, szerinte azt félremenedzselték, vagy rosszindulatból, vagy hozzá nem értésből, vagy azért, mert „túl nagy lett a kabát hirtelen”. Elmondása szerint gazdaságilag, könyvtár-informatikailag és könyvtárszakmailag nagyon rossz állapotban van az intézmény, ezért is kell kiírni egy főigazgatói pályázatot az intézmény vezetésére. Ennek kapcsán beszélt arról is, hogy havonta csak 300 olvasó jár az OSZK-ba, ennyi olvasóért pedig „kicsit drága mulatság fenntartani”. 

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) témája azért különösen érdekes, mert a magára „fegyelmezett katonaként” hivatkozó múzeumigazgató nemrégiben grandiózus központosítási tervvel állt elő, amelynek részeként egy helyre kerülne az OSZK, a PIM, a könyvközpont, az anyanyelvi központ, és itt kezelné Demeter az NKA könnyűzenei támogatásait is. A hírek szerint a korábban a kultúrharc részeként a Balassi Intézetből eltávolított, majd ideiglenesen kinevezett Hammerstein Judit helyére Rózsa Dávidot nevezik hamarosan az OSZK élére.