Emberi csontokból készült falakat találtak a genti székesegyház alatt

2020.02.14. 18:36 Módosítva: 2020.02.14. 23:07

Emberi csontokból készült falakra bukkantak régészek a genti Szent Bávó-székesegyház alatt, írja az MTI.A falak főként felnőttek lábszár- és combcsontjaiból készültek, a köztük lévő teret koponyákkal töltötték ki, amelyek közül többet darabokra törtek. A falak fölötti szinten teljes emberi csontvázakra bukkantak a régészek.

„Ez azt jelenti, hogy a területet temetőként használták még az után is, hogy a falakat felhúzták” – nyilatkozta Janiek De Gryse, a régészcsoport vezetője a The Brussels Timesnak.

A régészek a genti székegyház új látogatóközpontjának építését megelőző feltáráson bukkantak rá a ritka leletre.    

„Ilyen jelenséggel még nálunk nem találkoztunk” – hangsúlyozta De Gryse. Emlékeztetett arra, hogy máshol, például a párizsi katakombákban találtak már ilyen falakat.

 A csontok korát a régészek a 15. század második felére datálták.

A régészeknek még arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy miért építették ezeket a falakat. A szakemberek szerint valószínűleg akkor húzhatták fel őket, amikor a temető egy részét megtisztították, azaz a sírokból kiemelték a csontokat, hogy új sírhelyeket létesítsenek.

Egy templom temetőkertjének felszámolásakor a csontvázakat nem lehet csak úgy kidobni. Mivel a keresztények a test feltámadásában hisznek, a csont nagyon fontos volt. Ezért épültek egykoron csontházak a városi temetők falainál – mondta de Gryse.  • Hírek
  • Csok