Demeter bocsánatot kért a németek kiirtására vonatkozó megjegyzés miatt

2020.02.18. 12:02

A Petőfi Irodalmi Múzeum finanszírozta a Hajónapló című műsort, melynek januári első adásában, a Gumiszoba nevű blokkban kormánypárti újságírók viccelődtek a németek kiirtásán. A nyolcórás, A38 hajóról jelentkező műsorfolyam utolsó szegmensére pont úgy vonatkoznak Demeter Szilárd szavai, mint a műsor első hét órájára:

A Hajónapló a magyar nyelvterület egyik legszabadabb szerkesztősége, amely sem nem objektív, sem nem független, viszont szabad. Azt várom tőle, hogy az alkotói álljanak bele a kortárs magyar kultúrába, éljék a kortárs magyar kultúrát és lehetőleg magyar szemmel nézzenek a világba.

A beszélgetős szegmensben aztán elhangzott két-három dolog, melyek közül a németek kiirtására tett javaslat verte ki a biztosítékot, pedig ebbe is bele lehetne kötni a "neked meg elment az eszed?" mentén:

A brit hadsereg abban jó, hogy az ananásszal felszerelkezett bennszülötteket ki tudják nyírni.

illetve

Ha nem öltél meg legalább egy németet, már elvesztegetted azt a napot.

De Demeter nem ezekért mea culpázott a tegnapi levében, ami az Országgyűlésben is téma volt, hanem ezért a kijelentésért:

Nagy lehetőséget szalasztott el Európa a békésebb jövő felé vezető úton a németség teljes likvidálásával.

Mindez hetvenöt évvel a németek kitelepítése után, a német emléknapon hangzott el a Pesti Srácoknak (is) író Ambrózy Áron szájából. A megszólalásból (joggal) botrány lett, de Demeter nem sietett bocsánatot kérni, sőt három nappal később az origón nyílt levélben azzal mentette a műsort, hogy a szólás- és véleményszabadságra hivatkozva vonogatta a vállát, saját felelősségét pedig cseppet sem elegánsan áttolta Megadja Gáborra, a műsor főszerkesztőjére.

Magyarországon alkotmányos jog a szólás- és véleményszabadság. Ehhez lassan hozzá kellene már szokni. Ráadásul Magyarország jogállam. Ha valaki úgy érzi, hogy sértő, akár büntetőtörvénykönyv hatálya alá eső vélemények hangzanak el bármilyen műsorban, léteznek jogorvoslati lehetőségek, éljen azokkal. Amennyiben a bíróság úgy dönt, hogy az adás szerkesztője, illetve a meghívottjai túlmentek a szabad véleménynyilvánítás határain, akkor és csakis akkor szeretnék tartalmi kérdésekbe beleszólni, mint végső soron az egészért felelős.

Elég meglepő tehát, hogy egy hónappal később Demeter emailben követte meg a magyarországi német kisebbséget a vélhetően közpénzből finanszírozott műsorban elhangzottak miatt. A levelet Ritter Imrének, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselőjének címezte, aki erről tegnap számolt be az Országgyűlésben. Ritter napirend előtti felszólalásában kijelentette, hogy a műsorban elhangzott, védhetetlen kijelentéseket döbbenten hallgatta.

Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő a Magyar Hangnak azt mondta, hogy a műsort engedélyező főszerkesztőnek, Budafok-Tétény fideszes alpolgármesterének, Szepesfalvy Annának, valamint az adást gyártó állami ügynökség vezetőjének, Demeter Szilárdnak le kell mondania az eset után. Demeter Szilárdtól azt is kérte, hogy adjon számot arról, hogy "ki finanszírozza tovább a rasszista gyalázkodást."