Ida
6 °C
9 °C

Meghalt A félszemű írója

2020.02.18. 17:13 Módosítva: 2020.02.18. 23:16

Elhunyt Charles Portis amerikai regényíró. A 86 éves író legismertebb műve A félszemű (True Grit) volt, amit Hollywoodban kétszer is megfilmesítettek: először 1969-ben, John Wayne címszereplésével, majd 2010-ben, amikor is a Coen testvérek forgattak belőle egy tíz Oscarra jelölt filmet Jeff Bridges főszereplésével. A filmben Josh Brolin és Matt Damon is szerepelt, és ez volt az az alkotás, ami beindította Hailee Stenfield karrierjét.

Portis a koreai háborúban a tengerészgyalogságnál szolgált, ahonnan őrmesteri rangban szerelt le. Elhagyta szülőállamát, és a Herald Tribune újságírójaként kezdte meg írói pályafutását New Yorkban, majd Londonba költözött, ahol egészen 1964-ig vezette a lap kihelyezett irodáját. Az újságírástól megcsömörlött, és hazaköltözött az Egyesült Államokba, pontosabban Arkansasba, és westernregények írásával kezdett el foglalkozni. Első könyve, a Norwood egy texasi férfiről szólt, aki New Yorkba akar költözni, de útközben beleszeret egy nőbe, megismeri a világ második legalacsonyabb kisnövésű show-manjét és Joannt, a Csudálatos Tojót.

Későbbi művei között igazi amerikai klasszikusokat is találni, de a legjobb mind közül az apja halálát megbosszulni igyekvő 14 éves lány és a félszemű, alkoholista seriff kalandjairól szóló Félszemű, ami először 1968-ban, szerializált formában jelent meg a  The Saturday Evening Postban. Halálhírét öccse jelentette be a sajtónak, ahogy azt is, hogy az író élete utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett, és folyamatos ápolásra volt szüksége.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport