Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

2020.02.19. 13:20

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Kulturális Tanács (NKT) Budapesten, a Karmelita épületben. A testületet az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett új kulturális törvény hívta életre - írja az MTI.

A tanács biztosítja a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait, javaslatot tesz a kormány részére a kultúra kormányzati stratégiájára, véleményezi és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket. Tevékenységéről évente beszámol a kormánynak

– áll a közleményben.

A tanács tagjai az ún. "kultúrstratégiai intézmények" vezetői, ezek a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ, a Művészetek Palotája, a Honvéd Együttes, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyarságkutató Intézet, a Hagyományok Háza, a Néprajzi Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet, valamint a Nemzeti Filmintézet.

Az NKT elnökét a kormány nevezi ki, az intézményvezetőkön kívül a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is a tagja.