Olaszország nácik által zsákmányolt szobrot adott vissza

K EPA20200221234
2020.02.21. 18:59

Még mindig találnak a nagy európai múzeumok gyűjteményében olyan műkincseket, amelyeket a nácik vettek el törvénytelenül egykori tulajdonosaiktól, de restitúciójuk eddig nem történt meg. Most Olaszország szolgáltatott vissza egy ilyen műalkotást, Andrea della Robbia reneszánsz szobrász Mária Magdolnát ábrázoló terrakotta szobrát, ami a háború után tévedésből került hozzájuk.

Az 1945-ben az amerikaiak által Hermann Göring német birodalmi marsall magángyűjteményében megtalált szobrot 1954-ben adták át a szövetségesek az olasz államnak egy német-olasz államközi megállapodás keretében, mivel feltételezték, hogy a németek illegálisan hurcolták el a megszállt Olaszországból. 

A valóságban azonban az 1480 és 1499 közé datált szobor jóval Olaszország német megszállása előtt, 1941-ben került Göringhez, és eredetileg a müncheni Kunsthaus Drey művészeti galéria tulajdona volt. Aron Siegfried Drey zsidó származású műgyűjtő üzletét 1936 februári halála után a nácik elvették a családtól, és a benne található műalkotásokat

Drey magángyűjteményével együtt elárverezték.

Andrea della Robbia alkotása az elmúlt évtizedekben a firenzei Uffizi Galériában volt kiállítva. Most azonban Dario Franceschini olasz kulturális miniszter a nácik által elrabolt műkincsek visszaszolgáltatását előíró 1998-as washingtoni egyezményre hivatkozva átadta a szobrot Monika Grütters német kulturális miniszternek. Az alkotás visszakerül a jogos tulajdonosok leszármazottaihoz.

(Borítókép: Olasz rendőrök őrzik Andrea della Robbia olasz szobrász Saint Mary Magdalene című szobrát a berlini Gropius-Bau galériában 2020. február 21-én. Fotó: Omer Messinger / MTI / EPA)