Bíróságra menne Szakács Árpád állításai miatt egy irodalmi szervezet vezetője

2020.02.21. 17:05

Miután a kultúrharcot kirobbantó Szakács Árpád a Mi Hazánk Mozgalom múlt heti rendezvényén korrupcióval vádolta a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesületét, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülését, az MKKE korábbi és a MASZRE jelenlegi igazgatója, Zentai Péter László levélben reagált az őt és a tavaly elhunyt Bart Istvánt ért vádakra.

Zentai Péter László
Zentai Péter László
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ahogy múlt pénteken az Index is beszámolt róla, Szakács Árpád, az Orbán-kormány üzeneteit szolgálatkészen továbbító Mediaworks lapkiadó központi szerkesztőségének nemrég leköszönt főszerkesztője előző este egy zsidóviccel indított, teltházas előadásban buktatta le a magyar kultúra ellenségeit a Mi Hazánk Mozgalom újbudai irodájában, a Fekete István nevét viselő, havonta jelentkező szabadegyetem első fejtágításán, amelyen többek között Szabó Ervin, Göncz Árpád, Alföldi Róbert, Kulka János, a Budapest Bábszínház és a Nyugat folyóirat neve is elhangzott, a legkevésbé sem hízelgő kontextusban.

Szakács ekkor a kultúrát "egyfajta ötödik hadállásnak" nevezte, amely előkészíti a terepet "a későbbi komolyabb hadviselésre". A MASZRE és az MKKE neve az előadáson azért került szóba, mert a MASZRE vezetői, Bart István elnök és Zentai Péter László igazgató az elmúlt közel két évtized alatt „nagyjából 4-500 millió forintot” utaltak az  ugyancsak általuk vezetett MKKE-nek, olyan célokra, mint a Könyvfesztivál, a Könyvhét és a Frankfurti Könyvvásáron való magyar részvétel megszervezése.

"Tudják, ezek azok a fesztiválok, amelyeken Dés Lászlók, Esterházy Péterek és egyebek álltak ki, hogy elmondják, mennyire el vannak nyomva. Itt mindig helye volt a balliberális őrjöngésnek. Ezek a balliberális irodalmi és kulturális kánon legfontosabb megjelenési formái" – mondta Szakács, arra már nem kitérve, honnan származnak az információi a két szervezet bűnös összefonódásáról.

Zentai Péter László az Indexnek pénteken elküldött reakciójában azt írja:

Szakács Árpád hazugságoktól és csúsztatásoktól hemzsegő, s tudatos elhallgatással fűszerezett állításaival szemben az igazság az, hogy a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2001-ben a közismerten „liberális” Magyar Írószövetséggel közösen alapította meg közös jogkezelő szervezetüket, azzal a céllal, hogy a brutális léptékűvé vált sokszorosítások, fénymásolások miatt egzisztenciális és üzleti veszteséget szenvedő tudományos szerzők és szépírók, valamint a műveiket gondozó magyar könyvkiadói műhelyek kárpótlást kaphassanak. A nekik járó reprográfiai jogdíj nem az állam által kirótt adó, hanem a Reprográfiai Szövetség által beszedett járulék, amelyet a sokszorosítógépek gyártói és üzemeltetői kötelesek megfizetni. A MASZRE alapítása óta közel 1 milliárd forint reprográfiai díjat fizetett ki közvetlenül szerzői jogosultjainak, s pontosan 466 millió forintot szakíróknak és szépirodalmi szerzőknek ösztöndíjra, melyet a Nemzeti Kulturális Alap illetékes szakkollégiuma osztott szét minden esztendőben. Ugyanezen időszak alatt kapott a MASZRE-tól az MKKE programtámogatást közvetlenül és ugyancsak az NKA pályázati kiírásán keresztül az Ünnepi Könyvhétre, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, a Frankfurti Könyvvásárra, a Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvvásárra, valamint a magyar gyermekkönyvkiadók részvételére a Bolognai Könyvvásáron, összességében 270 millió forint értékben. 

A MASZRE igazgatója aláhúzza: ugyanezen periódus alatt öt írótársaság (a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör és a Magyar Pen Club) ugyanekkora, összesen több mint 250 millió forintos programtámogatást kapott "a balliberális őrjöngéseknek teret engedő" MASZRE keretéből, sőt, 2011-ben és 2012-ben ez a szervezet segítette ki a konzervatív oldal legjelentősebb irodalmi rendezvényét, a forráshiányban szenvedő Tokaji Írótábort is.

Zentai szerint "normális esetben elvárható lenne", hogy Szakács és a meg nem nevezett informátor elnézést kérjen. "Azonban az egyáltalán nem bocsánatos bűn, hogy a múlt évben elhunyt Bart Istvánt, az MKKE örökös tiszteletbeli, s a MASZRE alapító elnökét, akinek szakmai javaslatára egyáltalán létrejöhetett a szerzőket és könyvkiadókat segítő forrás, s engem, a könyvkiadói egyesülést a rendszerváltás óta 2015-ig, s a MASZRE-t jelenleg is igazgatóként szolgálót, Szakács Árpád nagy nyilvánosság előtt korrupcióval vádolta meg."

Zentai szerint Szakácsnak ezért bíróság előtt kell felelnie.

Szakács korábban a "Kinek a kulturális diktatúrája?" című, az akkor még létező Magyar Időkben megjelenő cikksorozatával vált ismerté. A Mi Hazánk által létrehozott, havi egy ingyenes előadással jelentkező Fekete István Szabadegyetem az ő múlt heti előadásával indult, a továbbiakban pedig olyan témákkal foglalkozik, mint Wass Albert helye a Nemzeti Alaptantervben vagy épp a rendszerváltást követő időszak elmulasztott revíziós lehetőségei. A beiratkozott hallgatók 80 százalékos jelenlét esetén a szemeszter végén oklevelet kapnak a megszerzett tudásról.

Ne maradjon le semmiről!