Ida
6 °C
9 °C

Demeter Szilárd: Sok kis lukácsgyörgy osztja az észt, akik ha hatalmuk lenne, lövetnének

2020.02.24. 17:38 Módosítva: 2020.02.24. 18:18

Demeter Szilárd ismét kifejtette, hogy kiket tart magyar írónak. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos korábban a Pesti Hírlapnak és a Demokrata című hetilapnak adott interjúiban elmélkedett arról, hogy mely szerzők tartoznak véleménye szerint a magyar írók csoportjába. Most a Mandineren közölt publicisztikájában foglalkozott ismét a témával.

Demeter megismételte korábban adott definícióját:

magyar író az, aki magyarul ír magyar olvasónak, és azt akarja, hogy száz év múlva is magyarok olvassák.

Ugyanakkor írásában új elem, hogy azt is meghatározta, hogy kiket és miért érdemes támogatni. Véleménye szerint azokat az írókat érdemes támogatni, akik

magyarhírűek akarnak lenni – és amennyiben világhírűekké válnak, akkor is büszke magyarok maradnak.

Azonban az általa identitásváltó magyarokként definiált írókat szerinte nem érdemes közös adóforintjainkból támogatni.

Őrájuk kár közpénzt költeni. Nem megtérülő befektetések.

Demeter körül is írja, hogy kiket tart identitásváltó magyaroknak. Egyrészt azokat a szerzőket, akiknek az anyanyelvük és a magyar kultúra börtön és nem lehetőség. Szerinte ők elsősorban külföldi figyelemre, elismerésre vágynak, más irodalom nagyságai szeretnének lenni. Véleménye szerint ezeket a szerzőket azonban csak felhasználják a külföldi kollégáik, amikor rájuk aggatják a "kelet-európai liberális" jelzőt.

Vannak olyanok, akiknek sikerült megkapaszkodniuk, a futottak még kategóriában számon tartják őket elvtársaik. Akik, ha vissza akarják igazoltatni előítéleteiket, akkor előrángatják őket, a mieink szolgaian felmondják a leckét, azzal visszakerülnek abba a dobozba, amire az van írva: kelet-európai liberális. Mert a nyugati elvtársaiknak nem a közös gondolat, hanem származásuk okán fontosak. Mondjuk, meg is értem: hozzáadott értékük ennyi

– írja Demeter. Másrészt Demeter szerint az identitásváltó szerzők közé tartoznak az "újmarxista futóbolondok" is, akikre szerinte nem is érdemes szót vesztegetni. 

Sok kis lukácsgyörgy osztja az észt. Csak hatalom közelébe ne kerüljenek – mert akkor ők mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül újból lövetni fognak.

Hát engedtessék meg nekem, hogy ne akarjak velük szóba állni.

Demeter Szilárd a PIM főigazgatójaként és miniszteri biztosként gyakorlatilag az egész magyar irodalmi intézményrendszer átalakításáért felel.