Trump: Nagy győzelem a nőknek Weinstein elítélése

2020.02.25. 18:29

Miután hétfőn az esküdtek egyrendbeli erőszakos szexuális bűncselekmény és egyrendbeli nemi erőszak elkövetése miatt bűnösnek találta Harvey Weinsteint, másnap Donald Trump nyilvánosan is kifejtette véleményét a bukott hollywoodi producer elítéléséről.

"Úgy gondolom, hogy a nők szempontjából ez egy nagy dolog. Nagy győzelem volt, és nagyon-nagyon erős üzenetet küld" – jelentette ki az indiai látogatáson tartózkodó amerikai elnök kedden Újdelhiben.

"Én nem vagyok Harvey Weinstein rajongója. Akik kedvelték őt, azok a demokraták. Michelle Obama imádta őt, Hillary Clinton imádta őt, (Weinstein) sok pénzt adott a demokratáknak" – idézi az MTI az elnök keddi nyilatkozatát. Elnökké választása előtt egyébként Trumpot is több nő vádolta szexuális zaklatással.

Hillary Clinton volt külügyminiszter és elnökjelölt is üdvözölte a Weinstein ügyében hozott ítéletet. A berlini filmfesztiválon részt vevő politikus szerint "ideje volt, hogy Harvey Weinstein elszámoljon tetteivel", és "az esküdtszék ítélete ebből a szempontból önmagáért beszél". Clinton egy róla szóló négyrészes dokumentumfilm bemutatójára érkezett Berlinbe.

Clinton elismerte, hogy a producer támogatta a demokrata párti elnökjelöltek kampányát, de szerinte Weinstein elítélése "nem ok arra, hogy bárkit is megakadályozzanak a politikai kampányok finanszírozásában, viszont ok arra, hogy véget vessenek az olyan magatartásnak, amely őt börtönbe juttatta".

Az esküdtszék egykori munkatársa, Mimi Haleyi elleni szexuális támadásban és Jessica Mann színésznőjelölt 2013-ban történt megerőszakolásában nyilvánította bűnösnek a 67 éves Weinsteint, akit a legsúlyosabb vádpont, a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádja alól felmentett.

New York állam törvényei szerint Hollywood egykori nagyhatalmú producerére akár 25 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság. Ha bűnösnek találták volna a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádjában, akár életfogytiglanit is kaphatott volna. A bíróság március 11-én hirdeti ki, hogy milyen büntetést szab ki a vádlottra. 

"Ártatlan vagyok! Ártatlan vagyok! Hogyan történhet meg ilyesmi Amerikában?" – mondta egyik ügyvédje szerint Weinstein, amikor hétfőn elvezették a bírósági tárgyalóteremből. Mivel a tárgyalás után a producer mellkasi fájdalomra panaszkodott, ezért a Rikers Island-i börtön helyett manhattani Bellevue Kórházba szállították, ahol az elítéltek orvosi ellátása is zajlik.  • Tippek
  • Hitelkártya