Jordán Tamás lett a nemzet színésze

2020.02.25. 16:51

Jordán Tamást a Nemzet Színészévé választották. Személyéről a szokásoknak megfelelően a Nemzet Színésze címmel kitüntetett pályatársak: Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza döntöttek. Törőcsik Mari és Máthé Erzsi személyesen nem tudott jelen lenni, ezért ők telefonon kapcsolódtak be a választásba, közölte a Nemzeti Színház.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000-ben adták át, legfeljebb tizenketten viselhetik. A kitüntettek életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek.

Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt.  Jordán Tamást a grémium tagjai az Andorai Péter elhunytával megüresedett helyre választották meg.

A cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház Színpadán töltött.