A fővárosi színházügyben összekapott a városvezetés és a DK

DMOHA20180610014
2020.02.26. 14:35 Módosítva: 2020.02.26. 16:22

Komoly háború alakult ki a a fővárosi színházügyben az elmúlt 24 órában, tudtuk meg a szerdai közgyűlés szünetében. 

városházi FORRÁSunk azt állította, GYURCSÁNY FERENC, a DK elnöke AZZAL FENYEGETTE MEG kedden Karácsony Gergelyt EGY ZÁRT EGYEZTETÉSEN, HA NEM BENKŐ nórát NEVEZIK KI A szabad-tér SZÍNHÁZ ÉLÉRE, A DK NEM SZAVAZZA MEG A FŐVÁROS IDEI KÖLTSÉGVETÉSÉT.

Egy névtelenséget kérő, ám a tárgyalásokra jól rálátó DK-s politikus később viszont azt mondta az Indexnek, nem igaz, hogy a Szabad-Tér Színház vezetői kinevezéséről folyt volna a vita Karácsonyék és a DK között, és azt is tagadta, hogy Gyurcsány az ellenzéki együttműködést veszélybe sodorta volna a vitában. 

Elmondása szerint abban nem volt egyetértés pártja és a városvezetés között, hogy a színházak üzemeltetésében szabad-e egyezséget kötni a kormánnyal, vagy nem. Míg Karácsonyék a megállapodás mellett voltak, a DK azt képviselte a napokig tartó vitában, hogy a fővárosi színházak közelébe se szabad engedni a Fideszt. 

Karácsony Gergely kedden hozta nyilvánosságra a színházi előterjesztést, amelyben leírja, melyik önkormányzati színházaknál tudná elképzelni azt, hogy az állammal közösen működtessék (ebben az esetben a kormánynak beleszólása lenne az igazgató kinevezésébe). 

A dokumentumban összesen hét ilyen intézmény sorolt fel, de a Szabad-Tér Színház nem volt rajta a listán. Ahogyan azt később Facebook-posztjában kifejette, ennek működését a főváros maga szeretné finanszírozni, ugyanis komoly céljuk van vele. "Ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné tesszük, ehhez igazítjuk a cég jogi státuszát és működtetését" - írta. 

A főpolgármester előterjesztése után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője közös sajtótájékoztatón jelentette be, amennyiben nem Bán Teodóra lesz a Szabad Tér Színház következő igazgatója, megszakítják a tárgyalásokat a fővárossal, és a kormány nem finanszírozza tovább a budapesti színházakat.

EZ AZT JELENTENÉ, HOGY AZ ÖSSZES BUDAPESTI SZÍNHÁZAT A FŐVÁROSNAK KELLENE MŰKÖDTETNIE, AMI NAGYJÁBÓL 6-7 MILLIÁRD FORINTTAL TERHELNÉ A KÖLTSÉGVETÉST ÉVENTE. 

Míg a városházi forrásunk szerint ez akkora összeg, amit nem tud elkülöníteni a főváros, a DK-s politikus szerint konkrét javaslatot is tettek, honnan lehetne átcsoportosítani.

Az Index információi szerint Gulyásék nyilatkozata nagy felzúdulást keltett a színházi világban. Forrásaink szerint a Katona, az Örkény, a Radnóti és a Trafó igazgatói, illetve a független társulatok vezetői közös levelet írtak Karácsonynak, amelyen arról írtak, megnyugtató lépés volt számukra, hogy azt látták, a főváros kezében maradna a működtetésük. A keddi bejelentés után azonban ismét teljes a bizonytalanság.

HOZZÁTETTÉK, EBBEN A BIZONYTALANSÁGBAN AKÁR TÖBB ELŐADÁSUK IS ELMARADHAT, és a teljes évad borulhat. 

Szerda reggel is koalíciós tárgyalások voltak az ügyben, majd Karácsony a szerdai közgyűlés szünetében benyújtott egy módosító javaslatot, amellyel kettéosztaná a Szabad-Tér-Színház működtetését:

  • a nagyobb, margitszigeti színpadot Bán Teodóra, míg
  • a városmajori színpadot Benkő Nóra igazgatná.

A javaslatról zárt ülésen dönt szerdán a közgyűlés, DK-s forrásunk azt mondta, a DK-koalíció megszavazza a módosítást. 

Mint megírtuk, a tavaly decemberben elfogadott új kulturális törvény egyik lényeges pontja volt, hogy létrejön egy köztes kategória a színházaknál, és lesznek közös működtetésű intézmények. A közös működtetést az önkormányzat kérvényezheti, rájuk hárul a döntés, hogy ezt a formát választják, vagy lemondanak a színházaik állami támogatásáról, és teljes egészében finanszírozzák a működésüket, ugyanis állami támogatáshoz az önkormányzati fenntartású színházak csak akkor juthatnak, ha a fenntartó kezdeményezi a közös működtetést.

Decemberben jött a hír, hogy ugyan a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokat működtető Szabad Tér Színház élére egyetlen pályázó volt, az intézményt 2002 óta vezető Bán Teodóra, a pályázatot mégis érvénytelenítették, és újat írtak ki.

Gulyásék szerint itt politikai döntés született (ők a DK-t, pontosabban Gyurcsány Ferencet sejtik a háttérben), ugyanis a szakmai bizottság egyhangúlag Bán Teodórát támogatta, és kifogásolták, hogy a véleményüket a főváros semmibe vette. 

Mint megjegyezték, a főváros és a kormány együttműködésének az volt az alapja, hogy meghallgatták és figyelembe vették a szakmai döntéseket, de az, hogy Karácsonyék a szerintük alkalmatlan Benkő Nórára bíznák az intézmény vezetését, ezzel szembe megy, így nem folytatnák tovább a tárgyalásokat, pedig már állításuk szerint közel voltak a megállapodáshoz. 

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)