Nem nyitott ki vasárnap a Louvre a koronavírus miatt

2020-03-01T125656Z 533627030 RC20BF9I9QPG RTRMADP 3 CHINA-HEALTH
2020.03.01. 14:47

Nem nyitott ki vasárnap reggel Párizsban a Louvre, miután a múzeum dolgozói a koronavírustól való félelmükben gyűlést hívtak össze, és arra kérték az üzemeltetőket, hogy dolgozzanak ki megelőzési tervet, nehogy a múzeumi dolgozók is elkapják a fertőzést.

A múzeum egyik alkalmazottja, egyben a dolgozók egyik szakszervezeti képviselője, Andre Sacristin úgy nyilatkozott az AP hírügynökségnek, hogy aggódnak a világ minden tájáról érkező látogatók miatt, és bár a múzeum 2300 dolgozója közül még senki nem kapta el a koronavírust, ez csak idő kérdése lesz, ha nem tesznek valamit.

Az alkalmazottak azt követelik, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelme céljából, ha pedig előfordulnak fertőzések, a múzeumot zárják be. A dolgozók kértek szájmaszkot is, de eddig csak kézfertőtlenítőt kaptak – mondta Sacristin. A Louvre alkalmazottai vasárnap egymás közt vitatták meg a helyzetet, hétfőn pedig a vezetőséggel tartanak válságtanácskozást. Sacristin szerint egyes alkalmazottak nem hajlandók felvenni a munkát a fertőzéstől való félelmükben.

A Louvre vezetősége rövid vasárnapi közleményében csak annyit említett, hogy a dolgozók állománygyűlése miatt nem tudtak kinyitni, ám kora délután még mindig nem jutott be egy érdeklődő sem a párizsi múzeumba.

Franciaországban, ahol jelenleg 100 fertőzöttről tudnak, szombaton betiltottak minden 5000 főnél nagyobb létszámú nyilvános rendezvényt.

Közönség nélküli koncertek a velencei operaházban

Közönség nélkül tart meg két koncertet a La Fenice velencei operaház a koronavírus-járvány miatt Észak-Olaszországban a nyilvános rendezvényekre elrendelt tilalom miatt. Egy hétfői és keddi koncertet streamingszolgáltatásokon és az operaház Youtube csatornáján lehet élőben követni. „Azt akarjuk, hogy a Fenicében továbbra is felcsendüljön muzsika a közönségnek. Ha a nézők nem jöhetnek hozzánk, mi megyünk hozzájuk” – mondta Fortunato Ortombina, az operaház főigazgatója.

Hétfőn az ezer férőhelyes nagyteremben az operaház zenekarának vonósnégyese ad elő Beethoven- és Borogyin-műveket üres nézőtér előtt, kedden az Apolló-termekben tartanak koncertet Virgilio Boccardi, az egy éve elhunyt író, újságíró emlékére.

A milánói La Scala továbbra is zárva tart a járvány miatt.

(MTI)