Meghalt Ulay, Marina Abramović egykori partnere és élettársa

2020.03.02. 14:32

76 éves korában, rákjának kezelésével összefüggő komplikációk következtében, hétfőn Ljubljanában meghalt Frank Uwe Laysiepen, azaz művésznevén Ulay, aki szintén performanszművészként 12 éven keresztül volt Marina Abramović partnere és élettársa – írja a The Art Newspaper.

Ulay 1943-ban született Németországban, Solingenben. Abramović-csal 1976-ban találkoztak, és együtt hozták létre a performanszművészet több, azóta is úttörőnek és meghatározónak tartott alkotását, magukra csak "kétfejű ember"-ként hivatkozva. Ezek között volt a Nyugvó energia: egy kifeszített íj két oldalán álltak, a teljes testsúlyával hátradőlt Abramović a felajzott íjba kapaszkodott, míg Ulay a nő szívére irányzott nyilat tartotta a húron; ha a férfi keze megremegett volna, Abramović meghal. A Belégzés / Kilégzés című performansz során egymás szájából lélegeztek, míg mindketten el nem ájultak. A Kapcsolat a térben során újra és újra egymásnak szaladtak, de úgy, hogy miközben a kettejük közti távolság egyre nőtt a teret határoló falak mozgása miatt, úgy lett egyre nagyobb és fájdalmasabb az ütközés is; ahogy lazult a szimbiózis, nőtt a fájdalom.

A szerelmi és alkotói kapcsolatuknak is egy monumentális performansszal vetettek véget: a Kínai Nagy Fal két végéről indultak el egymás felé, kilencven napig gyalogoltak némán, míg középen összetalálkoztak, és utoljára megölelték egymást (A szerelmesek - A Nagy Fal Séta, 1988). 2010-ben aztán újra találkoztak, amikor a The Artist is Present című kiállításon Ulay egyszer csak leült egykori párja elé, aki megszakítva a három hónapig, napi nyolc órában folytatott gyakorlatát, nem csak a szemébe nézett, hanem kinyúlt felé, és megfogta a kezét. Mindezekről részletesen írtunk, amikor Abramović életmű-kiállításán jártunk:

A kapcsolat aztán végleg csúnya véget ért, amikor Ulay 2015-ben beperelte Abramovićot közösen létrehozott műveik jogaiból a neki járó részt követelve. A bíróság meg is ítélt neki 250 ezer euró jogdíjat és a 23 ezer eurónyi perköltséget (összesen 92 millió forintot).

Amikor egyedül alkotott, Ulay főként fotóművész volt; jellemzően Polaroidot használt. Nemrég költözött Ljubljanába, ahol művészeti alapítványt indított.

Abramović a halálhír kapcsán a Facebookon közölte:

Hatalmas szomorúsággal tudtam meg, hogy barátom és korábbi partnerem, Ulay ma meghalt. Kivételes művész és emberi lény volt, aki nagyon fog hiányozni. A mai napon csak az nyugtat meg, hogy tudom, öröksége és művészete örökké továbbél majd.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport