Összefogtak a magyar múzeumok, hogy megmentsük a méheket

2020.03.03. 11:51 Módosítva: 2020.03.03. 12:10

A Magyar Múzeumok Online közzétett egy felhívást, melyben arra kéri az intézményeket, hogy csatlakozzanak a Beporzók napjához, ami március 10-én lesz. Eddig negyven múzeum döntött úgy, hogy részt vesz a projektben, amit azért hívott életre két, a természettudományok területén dolgozó szakember, Györfy Borbála és Vásárhelyi Tamás, hogy felhívják a figyelmet arra az ökológiai katasztrófára, amit a növények beporzásában fontos szerepet játszó ízeltlábúak, például a méhek pusztulása okozhat.

A populációk csökkenése több emberi tényezőre vezethető vissza, ilyen például az élőhelyek megfogyatkozása, az intenzív mezőgazdaság és a városiasodás, a vegyszerek, elsősorban rovarölőszerek és műtrágyák használata.

Az USA-ban korábban, az EU-ban az utóbbi évtizedben kezdtek komolyan foglalkozni a problémával. Az ipari méretű káros mezőgazdasági hatásokat lakossági léptékű segítséggel is lehet enyhíteni, úgy, hogy mesterséges élőhelyeket teremtünk (pl. rovarszállókat, méhbölcsőket), illetve művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté, vagy legalább a kert egyik, rovarbarát sarkává

 – olvasható a közleményben. 

Ahogy írtuk, eddig több tucat múzeum jelezte, hogy különleges programmal készül erre a hétre, illetve főként március 10-ére, de a szervezők szerint még most sincs késő csatlakozni. A fővárosi intézmények (pl. Magyar Természettudományi Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum) mellett számos vidéki múzeumban is lesznek a naphoz kötődő események, a listát itt olvashatja. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.