Egykori kollégái Eszenyi Enikő ellen fordultak

2020.03.09. 22:44 Módosítva: 2020.03.09. 23:01

A Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő kíméletlen, agresszív és diktatórikus vezetői módszereiről közölt ma cikket a 24.hu. A lapnak nyilatkozók szerint a Vígszínházban toxikus légkör uralkodik az igazgató miatt, aki rendszeresen él a verbális erőszak és a nyilvános megalázás eszközeivel, emellett pedig előszeretettel „rendezi felül” a vendégrendezőket.

A név nélkül nyilatkozó vígszínházi dolgozók mellett Fenyvesi Lili volt rendezőasszisztens és Néder Panni volt rendező is nyilvános megaláztatásokról és elviselhetetlen, megfélemlítő légkörről számolt be, melyben Eszenyi minden szabályra és minden kolléga ambícióira, érdekeire és méltóságára fittyet hányva vezeti a színházat.

Az intézményben félelem uralkodik, és aki teheti, inkább máshol dolgozik, ami miatt nagy a fluktuáció. A cikkből az is kiderül, hogy a Vígszínházban nem Eszenyi alatt kezdődtek a hatalmi visszaélések, ám a helyzet most tetőzött.

Ezeket a beszámolókat erősítette most meg utólag nyílt levelében több neves, volt vígszínházi társulati tag – az első körben Bata Éva, Harkányi Endre, Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Járó Zsuzsa, Kerekes József, Kovács Patrícia, Lengyel Tamás, Mészáros Máté, Molnár Áron, Péter Kata, Réti Adrienn, Stohl András, Telekes Péter és Tornyi Ildikó.

Mint írják,

„Alulírottak személyes tapasztalataink alapján kijelentjük, hogy a jelenleg regnáló igazgató, Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és agresszív vezetői kommunikációja hozzájárult ahhoz, hogy felbontsuk a szerződésünket a Vígszínházzal.

Azért hozzuk nyilvánosságra ezt a levelet, mert a Vígszínházban nem állt rendelkezésünkre olyan intézményi fórum, ahol a személyes tapasztalatainkat, panaszainkat kivizsgálták volna.

Kiállunk az intézményben szerzett tapasztalataikról nyilatkozó Néder Panni színházrendező és Fenyvesi Lili filmrendező-rendezőasszisztens mellett. Fontosnak tartjuk a prevenciót, és szolidaritást vállalunk minden jelenleg is ott dolgozó kollégával, aki a hatalommal való visszaélés áldozata.”

Az aláírókhoz azóta csatlakozott még Bartha Andrea tervező, Csikós Júlia igazgatói asszisztens, Dolmány Attila színész, Egyed Móni rendezőasszisztens, Gyuriska János színész, Hujber Ferenc színész, Hunyadi Alex hangtechnikus, Varga Vanda videószerkesztő, Várnai Ildikó, rendezőasszisztens, Gál Bereniké, weblapkezelő, közösségi média szerkesztő és Kovalik Natasa, sminkes.

A Vígszínházban kedden hallgatják meg a főigazgatói pályázat jelöltjeit: a Bárka Színházat alapító Csányi Jánost, Eszenyi Enikőt és Rudolf Pétert.

Eszenyi a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy az igaztalan támadások összefüggnek az igazgatói pályázattal, a vádakról pedig úgy vélekedett, hogy „egy felfokozott próbafolyamat közben sok minden elhangzik, de mivel profik vagyunk, a helyén kezeljük ezeket a szituációkat, tudjuk, hogy miként kell elválasztani a megszólalásokból a lényegeset a lényegtelentől”.

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Bankszámla