Börcsök Enikő: Ha Eszenyi Enikő lesz az igazgató, én felállok

2020.03.12. 23:28 Módosítva: 2020.03.13. 00:12

Ha Eszenyi Enikő lesz az igazgató, én felállok 

– mondta Börcsök Enikő az ATV csütörtöki riportjában, amiben Halász Judittal az elsők között szólalnak meg a színházhoz jelenleg is tartozó színészek közül.  

A két színésznő többek között arról beszél, hogy pocsék a hangulat a próbákon, és tényleg emberfeletti verbális- és lelki terrornak vannak kitéve a Vígszínház munkatársai. 

Egyáltalán nincs jó hangulat, és az sem igaz, hogy hozzá bármikor be lehet kopogtatni, és bármikor el lehet mondani a véleményünket

– mondta Börcsök Enikő. 

Neki ez a szava járása, hogy ez muszáj, ez muszáj, hogy így legyen, ez máshogy nem lehet. Ő nem kíváncsi a másik emberre, az én véleményem szerint. Lehet, hogy más kollégák mást mondanak, nekem ezt kell mondanom, mert én ezt tapasztalom. Egy megoldás van, egy igazság van, és az az övé. Tűrhetetlen ez a helyzet, megfulladunk már

– tette hozzá.

A másik nyilatkozó, Halász Judit is benne volt a Túl a Maszat-hegyen-ben, amiben a korábban megszólalt Néder Panni rendezőként vett részt. Halász Judit szerint rossz hangulat volt a próbákon. Elmondása szerint rögtön azzal kezdődött a konfliktus, hogy a rendező a saját diplomamunkáján nem azzal a díszlettervezővel dolgozott, akivel szeretett volna, hanem akit az igazgatóság kirendelt. 

Halász Judit az Eszenyi ellen induló vizsgálat kapcsán arról is beszélt, hogy amikor Marton László ellen vizsgálat indult a Vígszínházban, akkor ott és a Színművészeti Egyetemen is felfüggesztették a rendezőt. Szerinte most is az lenne a normális és demokratikus, ha Eszenyit ugyanúgy felfüggesztenék, mint annak idején Martont.

Enikő ugye azzal érvelt, hogy így szeretné folytatni, ahogy eddig tette, ebből én nem kérek

– mondta Börcsök Enikő, aki kijelentette, hogy ő abban a pillanatban feláll, ahogy Eszenyi lesz az igazgató.

Halász Judit 50 éve van a Vígszínházban, rengeteg igazgatóval dolgozott, így ha Eszenyi marad, akkor vagy teljesen kiszáll, vagy csak reménykedik abban, hogy ez megváltozik.