Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Leáll a Notre-Dame helyreállítása a koronavírus miatt

2020.03.16. 21:05

A Notre-Dame lassan egy éve égett le, azóta kérdéses, hogy mennyi ideig fog tartani, és egyáltalán milyen elvek szerint történjen a rekonstrukciója. Messzire eddig nem jutottak, a romos székesegyházon eddig csak a tűz utáni veszélytelenítést végezték el, még a megsérült fém állványzat is ott van a tetőn, amit mindenképpen el kéne bontani biztonsági okokból. Csakhogy most ez a munka megszakad, a koronavírus miatt leállt az építkezés, írja az MTI. 

A Notre-Dame 2019. április 15-én gyulladt ki. A vizsgálatok szerint a tüzet nem direkt gyújtogatás okozta, a  katasztrófa az épületben zajló felújítási munkálatokkal függhetett össze. Május végén a francia szenátus kimondta, hogy a székesegyházat látványra pontosan úgy kell helyreállítani, amilyen a tűz előtt volt, ennek ellenére a vita nem állt le, mert Macron elnök ragaszkodik hozzá, hogy az elpusztult huszártorony helyett egy kortárs elemmel egészítsék ki a templomot. Az elnök először azt mondta, hogy a székesegyházat 2024-es párizsi olimpiára helyre kell állítani.

A katedrális rektora, Patrick Chauvet azonban később arról beszélt, nem biztosak abban, hogy a katedrális megmenthető, ennek az esélyét 50 százalékosnak látják. Ekkor azt mondta, egészen biztosak abban, hogy a 2024-es céldátum nem tartható, mert legkorábban három év múlva lesznek egyáltalán olyan állapotok, hogy biztonságosan be lehessen járni az épületbe, és elkezdődhessen a tényleges rekonstrukció hosszú folyamata.

A járvány miatt most egy időre leállnak a rekonstrukciós munkálatok, a fertőtlenítési módszerek ugyanis nem teszik lehetővé, hogy maximálisan alkalmazni lehessen a vírussal kapcsolatos biztonsági előírásokat. Az eddig folyó megerősítési munkálatokat eredetileg az első félév végén fejezték volna be.