Maszkok gyártásába fogott a Katona József Színház

2020.03.26. 09:08

"A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Katona József Színház is védőmaszkok gyártásába kezdett, melyeket a kereskedelemben dolgozóknak ajánlottunk fel" – közölte a színház Facebook-oldalán. A varroda, a kárpitos műhely és az öltöztetőtár közreműködésével eddig 100 maszkot készítettek, amit már át is adtak az egyik nagy áruházlánc logisztikai központjának. 

"Az ott dolgozók munkája elengedhetetlen a folyamatos élelmiszerellátáshoz. A maszkok gyártását a továbbiakban is folytatjuk. Így szeretnénk hozzájárulni a koronavírus-járvány elleni védekezéshez" – írják.

A színházakat, így a Katonát is az első között zárták be a koronavírus-járvány magyarországi terjedésének kezdetén. Máté Gábor igazgató a Népszavának elmondta, hogy bár a színészek nagyon szeretnének dolgozni, de minden közös tevékenységet rendkívül kockázatosnak tart. A próbák kezdetét elhalasztották, hiszen van olyan előadás, amihez több, mint 30 embert kellene behívni egy légtérbe az olvasópróbára. Ezért olyan munkára buzdítják a dolgozókat, amik nem jelentenek egészségügyi kockázatot, például javítások, leltározások, feltorlódott munkák elvégzése. Így ki tudják fizetni a munkabért.

Az online közvetítéseknek is az egészségügyi kockázat az egyik legnagyobb akadálya. Mivel két méter az ajánlott távolság a munkavégzés során, nehéz olyan előadást találni, ahol ezt a távolságot a színészek, a műszak és a stáb fixen tartani tudja. De a Katona régebbi, nagy sikerű előadásait, például A nép ellenségét online elérhetővé tették, és teszik folyamatosan.