50 milliárd eurós segélyt ad a német állam a kulturális szférának

2020.03.27. 17:31 Módosítva: 2020.03.27. 17:31

Németország 50 milliárd eurót fordít a kulturális, művészeti szféra és a média megsegítésére a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben. Ezt Monika Grütters német kulturális miniszter jelentette be, írja az Artnet nyomán a dalszerzo.hu (a szövetségi kormány sajtóközleménye itt olvasható).

Ez az összeg átszámítva mintegy 17 billió 640 milliárd forintot tesz ki. A német állam a segélyből

  • a kreatív szektorokban dolgozókat a lakbér és a rezsi kifizetésében segítené, valamint kilakoltatási moratóriumot is meghirdetne – mindezt a lehető legkevesebb bürokráciával intéznék;
  • és segítenék a kultúra területén működő cégeket is, hogy a kényszerű leállás ideje alatt tudják fizetni a fennmaradásukhoz szükséges kiadásokat, például a helyszínbérletet. Ezen túlmenően rövid lejáratú kölcsönökhöz is folyamodhatnak majd a vállalkozások likviditásuk megőrzése érdekében, a megítélésnél a bürokráciát itt is csökkentik, a bankok kockázatának 80%-át pedig az állam vállalja át. De egyéb jogszabályi könnyítéseket is kapnak majd a kulturális cégek a rendkívüli helyzet miatt.

Németország területén 256 ezer kulturális területen működő cég van, túlnyomó többségük kisvállalkozás.

Az 50 milliárdos összértékű segélyből az egyéni vállalkozók 9 ezer, a 6-10 főt foglalkoztató cégek 10-15 ezer eurós összeget igényelhetnek.

Monika Grütters az intézkedések kapcsán azt mondta:

A kultúra nem egy luxuscikk, amire költhetünk, amikor a bőséges időnkben van rá fölös pénzünk, hanem olyan nélkülözhetetlen emberi kifejezésmód, amire most még nagyobb szükségünk van, mint bármikor máskor. A kreatív emberek bátorsága segít majd kivezetni a demokratikus német társadalmat a válságból.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Lakáshitel