Úgy merülhet el Psota Irén pályájában, mint még soha

2020.04.02. 12:38

"Irénkém! Amióta csak ismerlek, izgalmasnak, nagyon közelinek éreztem, szerettem, amit csinálsz" – írta 1972-es rajongó levelében Karinthy 'Cini' Ferenc Psota Irénnek, akinek tiszteletére most virtuális kiállítást tett elérhetővé az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

psotai
Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan

A négy éve elhunyt Psota Irén végrendeletében az OSZMI-ra a hagyta a művészi tevékenységével kapcsolatos dokumentumait, mindent, ami a színészi pályája részeként keletkezett. Az OSZMI Fotótárának gyűjteményéből összeállított tárlat 2016-ban, a színésznő halálának évében készült.

A nemzet színésze, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő 2016 februárjában, 86 éves korában hunyt el. Filmen, színházban és énekesnőként is sikeres volt: játszott tragédiákban, musicalekben, vígjátékokban, rádiókabaréban és szilveszteri műsorokban is.

Egész életemen végigkísért a lidérc, hogy sok vagyok. A szeretetemben, a szeretetigényemben, az elvárásaimban, a megfelelési kényszereimben, sok vagyok szavaimmal és hallgatásaimmal

– mondta élete egyik utolsó interjújában, 2012-ben.

Az OSZMI virtuális tárlatát Csiszár Mirella, Füle Péter, Perjési Éva és Tóth Judit Vanda készítették.