Karácsony Gergely és Gulyás Gergely aláírta a fővárosi színházakról szóló megállapodást

2020.04.06. 16:17

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebookon egy közös fotó kíséretében közölte, hogy Budapest főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel aláírták a megállapodást fővárosi színházak támogatásáról és működtetéséről.

A megállapodás 2024. december 31-ig szól, és azt súlyos szerződésszegés esetén bármelyik fél felmondhatja

– áll a két fél által kiadott közös közleményben.

A megállapodás értelmében:

  • 2020-tól kezdve a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, Radnóti, Örkény és TRAFÓ színházakat, és ezeknél a színházaknál a vezetők kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt. 
  • A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Bábszínház és a Kolibri színházak megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja.
  • A kormány vállalja, hogy 2024 év végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére (Karácsony Gergely pár héttel ezelőtt ugye Rudolf Pétert nevezte ki erre a pozícióra bő másfél évre). Míg a főváros elfogadja, hogy a Thália Színház az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású színház lesz, úgy, hogy a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány külön szerződésben megvásárolja Budapesttől.
  • A szabadtéri színházak tekintetében a megállapodás megerősíti, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló színház lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere nevezi ki. (Előzmény: Bán Teodóra korábban azt nyilatkozta, hogy a fővárosi közgyűlés által megszavazott kettős ügyvezetést, miszerint az általa vezetett Szabad-Tér-Színház működtetését úgy választanák ketté, hogy nagyobb, margitszigeti színpadot ő, míg a városmajori színpadot a DK által támogatott Benkő Nóra igazgatná, nem tudja elfogadni. De amennyiben a két színpad cégszerűen is kettéválna, akkor vállalná a Margitszigeti Szabadtéri Színpad vezetését.)
  • A budapesti független színházak állami támogatását egy külön kuratórium osztja el, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki és a miniszter vállalja, hogy a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.

A színházak gazdálkodását Budapesten is felügyelő bizottságok ellenőrzik. A kizárólagosan önkormányzati finanszírozású színházak működését a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett tagokból álló felügyelőbizottságok ellenőrzik. A kormány által kizárólagosan finanszírozott budapesti színházaknál három, a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett és kettő, a miniszter által megbízott tagból álló felügyelőbizottság ellenőrzi a működést. A főváros a felügyelőbizottságok önkormányzat által megbízott tagjai megbízatásának megszűnése esetén annak a képviselőcsoportnak a javaslata alapján bíz meg új tagot, amely a megszűnt megbízatású tagot jelölte.

A megállapodás alapján a kormány olyan társulatok jelentős finanszírozását is vállalja, amelyek nem állami fenntartásban működnek. Ezek működésével kapcsolatban a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti meg. Így jelentősen megnő a Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatása: idén 1,65 milliárd forint, 2021 és 2024 között évente 2 milliárd forinttal támogatja az állam a zenekart, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt Fischer Iván társulatának. A budapesti Centrál Színház idén 250 millió forint támogatást kap a kormánytól és a miniszter törekszik arra, hogy e támogatás a következő években is hasonló nagyságrendű legyen.  • Hírek
  • Hírek