Bajban vannak a magánszínházak

2020.04.07. 10:00

Hatalmas a bizonytalanság a magánszínházak körében a Népszava cikke szerint.

Habár Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfő délután aláírták a megállapodást a budapesti színházak finanszírozásáról, ez a döntés nem érinti azokat a magánkézben lévő színházakat, amik nem számíthatnak állami támogatásra.

A Népszava ezeket az intézményeket meg kérdezte meg arról, hogyan látják a jövőjüket, és meddig elegek a tartalékaik:

  • Az Orlai Produkció igazgatója, Orlai Tibor úgy számol, hogy márciusban és áprilisban 110 előadásuk maradt el. Orlai szeptemberre várja az újrakezdést, a munkatársak megbízásos szerződésben állnak a céggel, azaz a teljesítmény után kapják a fizetésüket.
  • A Játékszín egy 10 millió forintos alapot hozott létre a művészek és dolgozók segítségére, ők márciusban és áprilisban megkapják a fizetésüket, de a május egyelőre még bizonytalan. A Játékszín is szeptemberre várja az újranyitást.
  • A Hatszín Teátrum főleg befogadószínház, azaz bérbe adták a termet, de az egyre növekvő költségeik és a tao eltörlése megszüntetése miatt nem tudtak tartalékot felhalmozni, ezért nem tudja Gálvölgyi Dorka igazgató, hogy meddig fogják bírni.
  • Ugrai István, az Átrium Színház intendánsa is a tao megszüntetését okolja a már a járvány előtt kialakult bizonytalanságért, a színház a mecénásprogramja keretében adakozó nézők támogatására, illetve a II. kerület támogatására számít.

A Népszava szerint Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója megemlítette egy videóban, hogy az állam készül egy szabadúszó művészeknek szóló, több milliárd forintos mentőcsomaggal, de részleteket erről nem tudni egyelőre.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!