Kinyithatnak a múzeumok május közepétől Bécsben

2020.04.17. 17:30 Módosítva: 2020.04.17. 19:30

Pénteken délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy május közepétől újra kinyitnak a múzeumok, miután elkezdik szakaszosan feloldani a korlátozásokat. A következő lépéseket június elsejére, június 30-ra és augusztus 31-re tervezik, de ez a járványhelyzet alakulásától függ. Werner Kogler alkancellár szerint július elseje lehet az igazi fordulópont, amikor a további oldások dinamikájáról dönthetnek. 

Külön segélyalapot hoznak létre a kulturális terület szereplőinek, elsősorban a nonprofit szervezeteknek, valamint szervezőknek. 

Az értékesítéssel foglalkozó galériák már most újra kinyithatnak, de a nagy állami múzeumok, mint például az Albertina, Kunsthistoriches Museum és a Belvedere június végéig zárva lesznek, és addig felújításokat végeznek el.

Május közepén megnyílnak a könyvtárak és az archívumok, de az olvasótermek zárva maradnak. 

Tömegrendezvények talán július elejétől lehetnek megint, de ez nagyban függ attól, hogy május elsejéig sikerül-e leszorítani a fertőzések számát. Gondolkodnak a szabadtéri mozik újranyitásában is, miközben a zárt mozik biztosan zárva maradnak augusztus végéig, és egészen biztos, hogy nem lehet szabadtéri fesztiválokat sem tartani augusztus végéig. 

(Kleine Zeitung)