Meghalt Gene Deitch Oscar-díjas animációs filmes

2020.04.19. 13:26

A 95 éves művészt péntekre virradóra prágai lakásában érte a halál. Deitch váratlanul halt meg, de szóvivője, Petr Himmel további részleteket a halála körülményeiről nem osztott meg, írja az MTI. 

Deitch Munro című rövid animációs filmjével nyerte el 1960-ban a legjobb rövid animáció Oscar-díját. Erre a díjra jelölték még 1964-ben a Here's Nudik és a How to Avoid Friendship című alkotásait is. Az illusztrátor, animátor, animációs filmrendező és producer nevéhez fűződik még az ötvenes évek végén a Tom Terrific-sorozat is, valamint az Oscar-díjra is jelölt Sidney's Family Tree című rövid animációs film.

A chicagói születésú rajzfilmes 1959-ben tíz napra érkezett Prágába, ahol beleszeretett későbbi feleségébe, és ezért a csehszlovák (ma cseh) fővárosban maradt. A hatvanas évek elején ő rendezte a Tom és Jerry rajzfilmsorozat 13 epizódját, illetve több részt jegyzett a Popey, a tengerészből is. 1989-ben, a rendszerváltó prágai bársonyos forradalom után megjelent For the Love of Prague című memoárjában számolt be a csehszlovák szocializmusban átélt éveiről.

Pályafutását 2004-ben a Winsor McCay-díjjal ismerték el. Deitch első házasságából született fiai mind apjuk örökébe léptek, és szintén animációs filmesek és illusztrátorok lettek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport