Márta István, a Művészetek Völgye alapítója is a POSZT ügyvezetője lett

2020.04.29. 08:48

Márta István, a Művészetek Völgye fesztivál alapítója, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma kuratóriumi tagja, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. korábbi ügyvezetője, valamint Moravetz Levente színházi rendező vették át a Pécsi Országos Színházi Fesztivált (POSZT) szervező cég ügyvezető feladatait – közölte egy közleményben a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Magyar Teátrumi Társaság.

A két ügyvezető mandátuma 2020. december 31-ig szól.

A közlemény szerint POSZF NKft. korábbi ügyvezetője, Magyar Attila februárban lemondott pozíciójáról, ennek elfogadásáról és az új ügyvezető megbízásáról a társaság taggyűlése hozott döntést. Az eddigi ügyvezetéssel kapcsolatban tavaly merültek fel kételyek, amikor az önkormányzat hibákat és jogszerűtlenségeket talált a POSZT-nál: az Nkft. két év alatt összesen 118 millió forintot pumpált át a vezetők magánvállalkozásába. (Azt a pert pedig február végén szüntették meg vád hiányában, amelyet Magyar indított két színikritikus ellen azért, mert azok megosztották saját Facebook-oldalukon az erről szóló hírt.)

A közlemény azt is tudatja, hogy a fesztivált szervező cég tulajdonosi jogköreit gyakorló két szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. egyhangúlag igennel szavazott a jelöltekre. (A Magyar Színházi Társaság szintén tavaly szállt ki a fesztivál szervezéséből, így a Zsolnay mellett csak Vidnyánszky kormánypárti színházi szervezete maradt.)

Az új ügyvezetők a jelenlegi helyzet áttekintése után adnak tájékoztatást a Pécsi Országos Színházi Találkozó ez évi megrendezésének lehetőségével kapcsolatban, de azt már most kijelentették: a járvány miatt biztosan nem tartják meg a POSZT-ot az eredeti, júniusi időpontban. 

Ne maradjon le semmiről!