Online bejárhatjuk a magyar divatkirálynő kiállítását

2020.04.29. 13:57

Magyarországon egyelőre még nem nyithatnak ki a múzeumok, mint ahogy Ausztriában már tervezik május közepétől, de az intézmények addig is megpróbálnak minél több online tartalmat a látogatóknak, a Közlekedési Múzeum például virtuális kiállítást készített az 50 éves piros metróról, a Néprajzi Múzeum szakemberei otthonról mesélnek a kedvenc tárgyaikról, a Magyar Nemzeti Múzeum pedig videósorozatot indított, amelyben a kurátor mutatja be az év egyik legizgalmasabb, a járvány miatt idő előtt bezárt kiállítását.

A Clara - Divatkirálynő a vasfüggöny mögött Rotschild Kláráról szól, aki hosszú évtizedeken át valóban a divat királynője volt Magyarországon. Horthy és Kádár felesége is hordta a ruháit, és párizsi jellegű haute couture szalont tarthatott fenn a szocialista Magyarországon. Simonovics Ildikó divattörténész évekig kutatta Rotschild Klára életét, mire összegyűjtötte a kiállítás anyagát. Az ő szakavatott vezetésével most legalább online bejárhatjuk az egyelőre zárva tartó tárlatot.

Az első rész már fel is került a múzeum Youtube-csatornájára, a 11 perces epizód egy általános bevezető után Rothschild Klára származásáról, szüleiről és fiatalkoráról szól. Az is kiderül belőle, hogy Simonovics Ildikó hogyan próbált a divattervező rokonaitól fiatalkori képet szerezni Rotschild Kláráról, akiről addig csak idősebb kori felvételeket látott, és hogyan tudta végül egy rokon segítségével azonosítani egy 1931-es képen, amelyről kiderült, hogy az esküvői fotója.

A tárlatvezetés-sorozat 11 héten keresztül szombatonként frissül, témáról témára mutatja be a kiállítást és a hozzá kapcsolódó kutatási projektet. Az első rész kivételével valamennyi epizód egy hétig lesz látható. A videók egyelőre azért kerülnek le a nyilvános felületről ennyi idő után, mert a múzeum reménykedik benne, hogy a tárlat a járványhelyzet enyhülése esetén újranyitható lesz.